TEKNELERDE MOTOR SORUNLARI ve PRATİK ÇÖZÜMLER
MARİN MOTORLAR
Marin uygulamalarda motor ve sistemleri, kara taşıtlarından bazı
farklılıklar gösterir. Bunları kabaca şu şekilde sıralayabiliriz:
Resim-1: Yanmar, Volvo, Perkins gibi markalar marin amaçlı
çok çeşitli makineler üretmektedirler. Solda 75BG turbo Yanmar,
sağda 60BG Perkins Prima görülmekte. |
3-Karada tekerleklere iletilen güç, denizde pervaneye aktarılır. Bir eksen üzerinde dönen bir şaft bazı kovan veya yataklar içinde hareket eder. S-drive (S-tahrik) sistemlerde, şaft yoktur. Motordan çıkan mil, bir dişli grubu vasıtası ile pervaneye iletilir. Motoru tekne gövdesi ile ilişkilendiren, sarsıntıdan etkilenmeyen, lastik bağlantılara motor kulağı adı verilir.
4-Genelde yelkenli teknelerde motor dairesi oldukça küçüktür. Bu sebeple büyüklük olarak, kara taşıtlarına kıyasla nispeten küçük makineler kullanılır. Benzer şekilde özellikle yelkenli teknelerde, hız ve hafiflik paralel olduğundan dolayı, birçok motor bloğu karadaki muadillerine göre çok daha hafif olarak üretilmişlerdir.
![]() |
Şekil 2: Motor bloğu ve ana parçaları
|
5-Diğer tüm motorlu taşıtlardaki gibi, motor çalıştıkça aküleri alternatör üstünden şarj etmektedir. Ancak özellikle yelken ile seyir yapan tekneler, devam eden elektrik sarfiyatını karşılamak için daha büyük akü grupları kullanırlar. Çoğunlukla motoru çalıştırmak için ayrı bir motor grubu ve günlük kullanımı karşılamak için bir servis grubu oluşturulur ve birbirlerinden ayrılırlar.
6-Tekne motorlarının ne kadar yıprandığı, kara taşıtlarındaki gibi kilometre saati yerine kullanım süresine bakarak değerlendirilir. Keza motor büyüklüğü de araba motorlarındaki gibi motor hacmi yerine beygir gücü (BG) üzerinden konuşulur. (Resim-1)
Bütün bu farklara rağmen ister kara uygulaması ister deniz, genelde dizel motorların çalışma prensibi aynıdır.
MOTORUN BÖLÜMLERİ
![]() | |
2-Kaplin 16-Tutya
3-Şanzıman kolu 17-Mazot pompası
4-Motor kulak braketi 18-Enjektör memesi
5-Motor yağı çubuğu 19-Krank kasnağı
6- Şanzıman yağı çubuğu 20-Gaz kolu
7-Deniz suyu pompası 21-Tatlı su drenajı
8-Mazot otomatiği 22-Mazot filtresi
9-Egzost manifoldu 23-Kartel havalandırması
10-Egzost dirseği 24-Ayar vidası
11-Susturucu 25-Motor kaldırma kolu
12-Alternatör 26-Yağ kapağı
13-Yağ filtresi 27-Yağ müşiri
14-Marş motoru 28-Stop kolu
4 ZAMANLI MOTORUN ÇALIŞMA PRENSİBİ
Havanın piston tarafından sıkıştırılması ile istenilen sıcaklığa ve basınca ulaşması (450-650°C) sonucunda, püskürtülen yakıtın tutuşması ile büyük bir enerji sağlanır.Pistonu aşağıya iterek ve krank milinin döndürerek, hareketini sağlayan enerji budur.
Dizel motorlar benzinli motorlardan farklı olarak, gaz karışımı için bir karbüratöre ve ateşleme için bir elektrik sistemine (bujiler, distribütör ve platin) ihtiyaç duymazlar.
YAKIT SİSTEMİ
Genelde güvertede olan bir kapak ile dolum yapılır.Güvertedeki mazot depo kapağının sıkı sıkı kapatılmış olması ve su sızdırmıyor olması büyük önem arzeder. Yağmur ile güvertede biriken suyun depoya karışması ciddi sorunlara yol açabilir.
|
İster pislik, ister su hareketsiz bir depoda dibe çöker. Bu sebeple mazot deposu çıkışı genelde, deponun en dibinden değildir.
Ancak bu önleme rağmen dalgalı denizlerde, dipteki su veya pislik deponun içine karışarak, mazot çıkışından emilerek önce filtrelere sonra da yakıt sistemine karışarak tıkanıklıklara ve motorun stop etmesine yol açabilir.
Ağır denizlerde motor çalıştırmayıp yelkenle seyretme ihtiyacının altında yatan sebep budur
Mazot tankının çıkışında ve dibinde birer vana olması, hem motorun tamiri esnasında mazot akışını kesmesi hem de gerektiğinde dibindeki pislik ve suyun temizlenmesini sağlamak açısından çok yararlıdır. (Şekil 4)
![]() |
Şekil 4: Standart yakıt sistemi. |
Mazot tankından çıkışta, motora gelmeden önce bulunan ilk filtre, separatör tabirinden türemiş, piyasada Separ marka ismiyle yaygın olarak bulunan ve bu adla anılan genellikle kağıt bir filtredir. Bu filtre sayesinde mazotun içine karışmış ya da zaman içinde yoğuşmadan oluşmuş suyun ayrıştırılmasını sağlar. Bazı teknelerde bu amaç için bir adet dinlenme tankı olabilir.
Mazot otomatiği olarak bilinen bir pompa sisteminden sonra ikinci bir filtreden geçen yakıt, enjektör pompası da olarak bilinen mazot pompasına gelir.
Oldukça zor bozulan, bozulduğunda da amatörlerce tamir edilmesi pek mümkün olmayan, hassas bir düzenekte çalışan bu pompa enjektörlere yakıt püskürtülmesini ve bunun zamanlamasını sağlayan ana ünitedir.
Enjektörler kullanımından artan yakıt geri dönüş ile tanka taşınır. (Şekil 4)
YAĞLAMA SİSTEMİ
Motorcuya para vermek istemiyorsan yağcıya vereceksin!Yağ çubuğu ile kontrol edilen yağın miktarı ve kalitesi ile gerektiğinde yağın değiştirilmesi sağlanır.
SOĞUTMA SİSTEMİ
![]() |
![]() | |
|
Şekil 7: Deniz suyu devri daimi
ve soğutma sistemi. Tatlı su ile soğutulan (indirekt soğutma). Kesintili ok
termostat açık iken su devridaimini gösteriyor
|
Birinci tip makineler, genelde düşük beygir gücüne sahip küçük bloklarda kullanılır. Deniz suyunun motor bloğu içerisinde dönmesi sebebiyle, korozyona engel olmak amaçıyla, indirekt sistemlerden daha fazla sayıda tutye bulunur. (Şekil 7)
Motor devrinden tahriğini alan, impeller adı verilen bir lastik pervane ile denizden su çekilmesi sağlanır. Deniz suyu pompası suyun kuler içinde veya motorda dolaşmasını sağlar. (Şekil 8)
İndirekt soğutma sistemi kullanılan makinelerde, motorun içinde dolaşan su tatlı sudur. Özellikle soğuk iklimlerde, aynı kara taşıtlarında olduğu gibi bu suyun donmasına engel olmak için, %20 ile %50 kadarının antifriz ile değiştirilmesi uygundur. Antifriz sadece soğuğa karşı değil, aynı zamanda korozyona da engel olur.
Şekil 8: İmpeller ve deniz suyu
pompası (tulumbanın) sökülmesi. 1-Kapak, 2-İmpeller
Motor içinde dolaşan tatlı su ve antifriz karışımı, devri daim
pompasıyla hareketini devam ettirir. Bir kasnak veya dişli grubu ile
motordan tahriğini alan bu pompa, kayışının kopması durumunda devre dışı kalır.
EGZOST SİSTEMİ
Motordan çıkan yanmış gazlar ve soğutma suyu deşarjı egzost ile atılır.
Motor çalışır
çalışmaz egzosta bakıp, su atımının olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Su devridaimi kesintiye uğrarsa egzosttan su atımı kesilir. Benzer şekilde
egzost borusunun kırıldığı ya da delindiği durumlarda tekne içinde duman ve
sıcak su birikir, dışarıya su atımı kesilir. Deniz suyu pompasının çalışmadığı ya da impellerin bozulduğu durumlarda, egzosttan su atımı kesilir. Motor siyah duman atar, kuru çalışan egzost yanabilir. Susuz çalışan impeller zarar görür, buna bağlı deniz suyu pompası kapağı ısınmıştır!
Şekil 9: 1-Denizsuyu vanası,
2-denizsuyu filtresi, 3-denizsuyu tulumbası (impeller), 4-kuler,
5-kelepçeler-denizsuyu seviye altındakiler çift bağlanır-, 7-egzostun su
kapanı, 8-antisifon, 9-egzost manifoldu
|
Egzosttan atılan duman da, motordaki arıza hakkında ciddi fikir verir. Henüz tam ısınmamış dizel motorlarda özellikle soğuk havalarda, başlangıçta biraz duman olabilir ancak devam ettiği durumlarda önemli arızalar ortaya çıkabilir, kontrol edilmesi gerekir.
Bu sistemlerde egzostlar hem dumanı hemde suyu tahliye ettiklerinden özellikle soğuk havalarda su buharı çıkışı görülebilir, bunu yukarı da bahsi geçen dumanlar ile karıştırmamak gerekir.
MOTOR ELEKTRİĞİ
Denize çıkan her tekne sahibinin, eğer motor paneli üstündeki anahtar çalışmıyorsa, marş otomatiği üzerindeki kutup başlarını kısa devre ederek çalıştırmayı biliyor olması gerekir!
Motorun dönmesiyle alternatör devreye girer ve akü gruplarını şarj etmeye başlar.
Motor panelinde şarj, hararet ve yağ basıncının takibini sağlayan göstergeler ve sesli alarmlar bulunur. Motor bloğu üzerinde bulunan müşirler sayesinde motor içinde dönen suyun sıcaklığı ve yağ basıncı takip edilir. (Şekil 11)
Aynı şekilde alternatörün dönmesiyle şarjın devamlılığını gösteren alarmlar da mevcuttur.
Benzinli motorlardan farklı olarak dizel makineler bir kez çalıştıktan sonra, elektrik akımına ihtiyaç duymazlar. Motor elektriği kesilse bile makine çalışmaya devam eder. Ancak, motor göstergesi ve paneli üzerindeki ikazlar, alarmlar ve sayaçların hepsi 12V elektrikle çalışır. Bu sebeple motor çalışırken, panele gelen elektriğin kesilmesi ya da anahtarın kapatılması ciddi hasarlara yol açabilir!
Dizel bir makinede motor bir kez döndüğü zaman, mazot pompasını devreye sokarak, enjektörler vasıtasıyla silindirlerin içine yakıt akışını sağlar. Pistonlar vasıtasıyla yakıtı sıkıştıran ve patlatan bir sistemle çalışan dizel makineler, çok hassas olarak ayarlanmış bir zamanlama ile pistonlarla yakıt sisteminin koordinasyonu ile çalışmasına devam eder.
Marin makinelerde genelde, motor anahtardan stop edilmez, ayrı bir stop butonu vardır. Mazot akışını keserek motorun stop etmesi sağlanır. Bazı makinelerde mazot akışını kesen bir kol mevcuttur, stop manuel olarak sağlanır.
Şekil 11: Yukardan aşağıya;
Hararet müşiri ve göstergesi, yağ basıncı müşiri, şarjı ampermetresi ve voltmetre
|
ŞAFT ve PERVANE SİSTEMLERİ
Burada önemli bir husus, teknenin şaftı ve pervanesi ile motorun ekseninin bir doğrultuda olması gerekliliğidir. İngilizce karşılığı ligne kelimesinden türetilerek, sistemin bir doğru üstünde çalışmasına layn denir.
Şekil 13: Motor kulakları
|
![]() | |
|
Şekil 12b: Düz ve yarık kaplin
|
Şekil 16: Deep Seal sistemi
|
Şekil 15: S-tahrik (Sail veya
S-drive) veya Z-tahrik sistemler
|

Özellikle sahilden elektrik alındığında, sıkışık marinalarda büyük kuyrukları olan teknelerle yakın bağlanıldığında veya alüminyum teknelerde ciddi sorunlara yol açabilecek tutyaların çalışmamasına, teknenin karaya çekildiği sezon başında kontrol edilerek yenilenmesi ile engel olunur.
Su içindeki şaftın uzun olması durumunda, pervaneye yakın salgının azaltılması için, bir braket yerleştirilir. Kovandaki gibi bir kauçuk yatak içinde hareket eden şaftı taşıyan braket, pervane salınımını azaltır, vuruntuya engel olur.
Şekil 17: Pervane tipleri.
|
Ancak sabitlenmiş şafta bağlı olarak ortaya çıkan direnç hız kaybına sebep olur. Bu yüzden yarış tekneleri veya performans gezi tekneleri, yelkenle seyir sırasında katlanan kanatlı pervaneleri tercih ederler. (Şekil 15)
STANDART ve PERİYODİK BAKIMLAR
İster deniz motoru ister diğer şartlarda kullanılan motorların
arızalanmamasını sağlamanın en basit, ucuz ve kolay yolu motorun manuelinde
yazan standart ve periyodik bakımların aksatılmadan yapılması ve takip
edilmesidir.Deniz motorlarında hem motorun maruz kaldığı fiziksel şartların daha zor olması, hem de bir arıza durumunda karşılaşılacak tehlikelerin büyüklüğü sebebiyle bakım aşaması daha da önem kazanır.
En kötü bakım, en iyi tamirden iyidir
Herkesin Yapacakları
1.
Motoru ve motor dairesini temiz tutun. Motor üzerindeki
kir, yave paslar sorunların erken tespit edilmesine engel olabilir.
2.
Mazotunuzu güvenilir yerlerden temin edin. Temiz ve
içine su karışmamış olmasına dikkat edin. Yedek bidondaki yakıtı uzun süre saklamayın,
deponuzu dolu tutun.
Güvertedeki mazot dolum
kapağının düzgün kapatılmamış olması depoya yağmur veya deniz suyu girmesine
sebep olabilir.
3.
Her çalıştırmadan önce motoru, yağını ve suyunu kontrol
edin. (Şekil 18)
4.
Çalıştırır çalıştırmaz egzost atımını kontrol edin.
Duman var mı bakınız
5.
Yol vermeden önce motorun ısıtın.
6.
Uzun süreli marş basmayın (>20sn)
7.
Uzun süre tam yol seyretmeyin
8.
Motoru stop ederken bir süre rölantide çalıştırın.
9.
Kullanıcı manuelini okuyun, motor bakımlarını
aksatmayın
Motor Çalıştırırken
2. Gaz
kolu boşta mı? Viteste mi? Kontrol edin.
3. Motor
paneli anahtarını “on” konumuna getirin.
4. Motor
paneline elektrik gelmesi ile alarmlar (yağ basıncı ve şarj) yanacaktır.
5. Varsa ısıtma bujilerini aktif hale getirin. 10 (yaz) veya 20 (kış
döneminde) sn basmak yeterli olacaktır.
6. Soğukta
ve eski, yıpranmış motorlarda hemen çalışma olmayabilir. Yarım yol gaz verin.
7. Motor
panelinden göstergeleri (devir saati, mazot seviyesi, varsa voltmetre ve amper
şarjı) kontrol edin. Çalışma ile alarmlar susar.
8. Egzosttan
su ve duman atımını kontrol edin. Soğuk havada biraz duman olması doğaldır.
Motorlar arasında ufak farklar olmakla beraber, bir deniz motorunun markası
ve tipi ne olursa olsun standart bakımı çok fazla değişkenlik göstermez. Yukarıda yazılanlara günlük takiplere ek olarak her 15 günde bir
1.
Separ kontrolü. Varsa suyunun boşaltılması
2.
Kayışların gerginliği, bütünlüğü, aşınma vb.
4.
Akü suyunun durumu ve seviyesi
5.
Şanzıman yağı ve seviyesi
6.
S-tahriğin yağı ve seviyesi
Her 200 çalışma saati sonunda veya yılda bir (hangisi önce
tamamlanırsa)
1.
Motor yağı değişimi
2.
Yağ filtresi değişimi
3.
Şanzımman yağı değişimi
4.
S-tahriğin yağı değişimi
5.
Şanzıman ve S tahriğin korozyon durumu
Şekil 20: Solda separ sökümü
ve filtre değişimi. Sağda en alttaki
vidayı gevşeterek suyun boşaltılması
|
1-Yakıt filtresi (Şekil 20)
2-Separ (Şekil 19)
3-Rölanti ayarı kontrolü
4-Denizsuyu pompası ve impelleri
5-Denizsuyu antisifonu temizliği
6-Soğutma suyu ve antifrizi değişimi
En az yılda bir2-Separ (Şekil 19)
3-Rölanti ayarı kontrolü
4-Denizsuyu pompası ve impelleri
5-Denizsuyu antisifonu temizliği
6-Soğutma suyu ve antifrizi değişimi
2-S-tahriğin contasının kontrolü
1-Hava filtresi
değişimi
2-Enjektörler
3-Kulerin kontrolü
4-Subap ayarı
Her 500 çalışma saati sonunda veya 5 yılda bir salmastranın
değişimi,2-Enjektörler
3-Kulerin kontrolü
4-Subap ayarı
Şekil 21: Mazot filtresi
|
Yukarıdaki
tabloda Yanmar 3YM’nin standart bakımları gösterilmiştir. Çalışma saati veya
süre kıyaslamasında hangisi önce dolarsa o takip edilmelidir.
KIŞ BAŞI BAKIMLARI
En iyi kışlama, kışlamamadır!
Tekneler de diğer tüm insan yapısı malzemelerde olduğu gibi
kullanıldıkça daha az bozulurlar. Kış boyunca kullanılmayan ve boş kalan
teknelerde birçok arıza ortaya çıkabilir. Bunları gidermenin en iyi yolu,
esasen kış boyunca en azından ayda bir tekneye gitmek, içini ısıtmak ve
havalandırmak, ihtiyaç olmasa bile aletleri açmak ve çalışmalarını sağlamaktır.
Eğer seyre de çıkılabilirse çok daha etkili olacaktır. Eğer uzun süre terk
edilecekse, motor için aşağıda bakımların yapılması tavsiye olunur.
1-Soğutma suyunun (kuleri, motor bloğunu ve boileri)
boşaltınız,
2-Soğutma suyunu %50-50 yeni antifriz/su karışımı ile değiştiriniz.
3-Yağ ve yağ filtresini değiştiriniz.
4-Mazot filtresi ve separı sökünüz, içindeki suyu boşaltınız.
5-Mazotun havasını alınız.
6-Motoru çalıştırınız ve ısıtınız.
7-Motorun yağını ve suyunu tamamlayınız.
8-Deniz suyu girişini kapatınız.
9-Deniz suyu devresine antifriz eklenecekse impelleri sökünüz. Kauçuk antifrizden zarar görebilir.
10-Deniz suyu devresini tatlı su ile yıkayınız. (Porçöz kullanılabilir)
11-Aküleri dolu tutunuz. Kutup başlarını sökünüz ve gresleyiniz.
2-Soğutma suyunu %50-50 yeni antifriz/su karışımı ile değiştiriniz.
3-Yağ ve yağ filtresini değiştiriniz.
4-Mazot filtresi ve separı sökünüz, içindeki suyu boşaltınız.
5-Mazotun havasını alınız.
6-Motoru çalıştırınız ve ısıtınız.
7-Motorun yağını ve suyunu tamamlayınız.
8-Deniz suyu girişini kapatınız.
9-Deniz suyu devresine antifriz eklenecekse impelleri sökünüz. Kauçuk antifrizden zarar görebilir.
10-Deniz suyu devresini tatlı su ile yıkayınız. (Porçöz kullanılabilir)
11-Aküleri dolu tutunuz. Kutup başlarını sökünüz ve gresleyiniz.
MOTOR SORUNLARI ve ÇÖZÜMLERİ
MARŞ SORUNLARI
Şekil 22: Motor elektriği.
1-Hararet Müşiri, 2-Hararet göstergesi, 3-Yağ basıncı müşiri, 4-Isıtma
bujileri, 5-Röle, 6-Topraklama sigortası, 7-Otomatik sigorta
|
1-Genellikle elektrik sorunudur,
2-Ender olarak motor bloğundaki majör bir sorun,
3-Triger kayışının (varsa) atlaması sonucu sente kaçması söz konusu olabilir.
Şekil 23: Motor Paneli Elektriği
|
Marş sistemi bir akü, akü şalteri, motor paneli, marş
motoru, marş otomatiği, kablolar ve bağlantılardan oluşur. (Şekil 21) Sorunlar
çoğunlukla en basit gibi gözüken bağlantılar, gevşemiş veya okside olmuş bir
kablodan kaynaklanır.
Marş basmıyorsa
![]() | |
|
2-Akülerin durumunu kontrol ediniz. Şarjı bitmiş veya sarsıntıdan kutup başı çıkmış olabilir.
3-Akü bitikse, başka bir akü bağlayın. Both şalter ile diğer gruba geçin veya varsa şantı açınız
4-Kontak anahtarında temassızlık olabilir.
5-Marş motoru takılmış olabilir, üzerine hafifçe vur.
Marş motorları hassas mekaniğe sahiptirler. Çekiç ile kuvvetlice vurmamak gerekir. Tecrübeli mekanisyenler bu iş için ağır bir anahtar kullanırlar, hafifçe yoklarlar.
6-Düz kontak yapılabilir, marş motoru üstünde selenoidin uygun kutupları plastik saplı bir tornavida ile temaslandırılır.
7-Marş motoru veya otomatiğin hasarları amatörce tamir edilemez. Sökülüp tezgahta, profesyonel bir personel tarafından tamiri gerekir.
8-Motorun elemanlarındaki sorunlar veya triger kayışlı motorlarda sente kaçması gibi durumlarda çalışma sağlanmaz. El ile krankın döndürülmesi ile bu tip bir sorun anlaşılır.
ALARMLAR
Dizel motorların panelinde, standart olarak 3 adet
alarm bulunur. (Şekil 22b) Bunlar
hararet alarmı, şarj alarmı ve yağ basıncı alarmıdır. Bazı gelişmiş panellerde
bu 3 unsuru, gösterge olarak eklemek de mümkündür. Bunlardan başka opsiyonel
olarak, motor modeline göre değişken olmakla beraber, S tahriğin içine deniz
suyu girmesi, motor dairesinin sıcaklığını gösteren veya uyaran alarmlar
bulunabilir.
HARARET
Şekil 25: Radyatör kapağını
açarken dikkatli olunuz!
|
2-Egzosttan su atıp atmadığını kontrol ediniz.
3-Motor su giriş vanasını kontrol ediniz. Girişin deniz tarafında bir tıkanma olmadığından emin olunuz.
4-İmpeller kapağı ısındıysa, sorun impellerden olabilir.
5-Motor suyunu kontrol ediniz, hararet müşiri ikaz verdiyse, su kaynamış olabilir. Açarken dikkatli olunuz
6-Hortumları kontrol ediniz
Motora gelen deniz suyu hortumları tercihen şeffaf-telli olarak üretilmiş hortumlardır. Bu sayede içinde pislik, su gelişinde azalma veya çok fazla kabarcık olması fikir verir.
7-Kayışların koptuğu durumlarda devridaim çalışmaz, bu hararete sebep olur. Ancak bazı modellerde alternatör de dönmeyeceği için şarj ikazı daha önce yanar
8-Termostat sorunu olabilir, kontrol ediniz.
9-Su eksilttiyse, motor tatlı suyu çalışıyorken ekleyiniz.
Çok fazla su eklemek sistem içinde kireç birikmesine ve ayrıca tıkanıklıklara sebep olabilir. Keza çok fazla su eklendiğinde antifriz miktarı da azalacağı için sonradan bunu kontrol ediniz.
YAĞ BASINCI
Yağ basınç müşiri öter.
1-Motoru derhal
kapatınız.
2-Sızıntının yerini tespit ediniz.
3-Sızan yağı bir kapta toplayınız, sintineye yayılmamasına dikkat ediniz.
4-Yağ ekleyerek tekrar çalıştırınız, sızan miktar kadar yerine koyarak düşük devirde devam edebilirsiniz.
5-Genellikle yağ sızıntısı sebebi, majör tamir gerektirir. En yakın limana kadar gitmek için gereken önlemleri alınız.
2-Sızıntının yerini tespit ediniz.
3-Sızan yağı bir kapta toplayınız, sintineye yayılmamasına dikkat ediniz.
4-Yağ ekleyerek tekrar çalıştırınız, sızan miktar kadar yerine koyarak düşük devirde devam edebilirsiniz.
5-Genellikle yağ sızıntısı sebebi, majör tamir gerektirir. En yakın limana kadar gitmek için gereken önlemleri alınız.
ŞARJ
Şarj sistemi alternatör, onu döndüren kasnak ve kayış sistemi, voltaj regülatörü, akü grubu ve şalteri,
motor paneli (ikaz lambası) ve varsa şarj ampermetresinden oluşur.
Eğer şarj
yapmıyorsa;
1-Şarj ampermetresi akım göstermez.
1-Şarj ampermetresi akım göstermez.
Şekil 26: Alternatör montajı ve
kayış gerginliğinin tespiti
|
3-Zaman içinde aküler tükenir, voltaj değerleri düşer.
Sorun genelde,
1-Çıkmış bir kablo veya gevşemiş bir bağlantıdır. Alternatör arkası bağlantıları kontrol edin.
2-Kayış gevşemiş veya kopmuştur. Gerin veya yedeği ile değiştirin.
3-Voltaj regülatörü, diod grubu, konjektör bozulmuştur.
1-Çıkmış bir kablo veya gevşemiş bir bağlantıdır. Alternatör arkası bağlantıları kontrol edin.
2-Kayış gevşemiş veya kopmuştur. Gerin veya yedeği ile değiştirin.
3-Voltaj regülatörü, diod grubu, konjektör bozulmuştur.
MAZOT
Marş basıyor ancak motor çalışmıyorsa:
Şekil 27: Mazotun havasını almak.
Altta mazot otomatiği kullanımı
|
2-Mazot tankı çıkışı kapalı mı?
3-Eğer varsa kompresyon kilitlerini açınız.
4-Mazot hava yapmış veya pislik tıkamış olabilir.
5-Mazot filtresi üstündeki civatayı (genelde motor bloğundaki standart civatalardan farklı bir numara kullanılmıştır) gevşetip, mazot otomatiği ile havayı alınız.
6- Yine çalışmıyorsa enjektör kamçılarını sökerek enjektörlerin çalışıp çalışmadığı kontrol ediniz.
7-Stop düğmesi takılmış olabilir, kontrol edin
8-Akülerin ve şarjlarının durumunu kontrol edin
Motor stop ettiyse:
1-Mazot tankını
ve seviyesini kontrol edin.
2-Tıkanıklık, pislik veya hava mazot akışını kesmiş olabilir.
3-Mazot sisteminin havasını alın
4-Pervaneye halat dolanmış olabilir.
5-Stop solenoidini kontrol edin. Gerekirse sökün veya kısa devre ediniz.
6-Motor mekaniği ile ilgili daha ciddi sorunlar da stop etmesine yol açabilir. El ile krank ve pistonların rahat hareket ettiğini tespit edin.
2-Tıkanıklık, pislik veya hava mazot akışını kesmiş olabilir.
3-Mazot sisteminin havasını alın
4-Pervaneye halat dolanmış olabilir.
5-Stop solenoidini kontrol edin. Gerekirse sökün veya kısa devre ediniz.
6-Motor mekaniği ile ilgili daha ciddi sorunlar da stop etmesine yol açabilir. El ile krank ve pistonların rahat hareket ettiğini tespit edin.
Mazot sistemi hava yaptı veya tıkandıysa:
1-Tank boşsa
doldurun
2-Pislik varsa sistemden temizleyin.
3-Filtreleri kontrol edin.
4-Mazot filtresi üstünden gevşetip, mazot otomatiği kullanarak elle havasını alın.
5-Tam gaz verip marşa basın.
Eğer aküler güçlü ise, marşa basarak da çalıştırılabilir
6-Marşa 20 sn’den uzun, devamlı basmayınız.
2-Pislik varsa sistemden temizleyin.
3-Filtreleri kontrol edin.
4-Mazot filtresi üstünden gevşetip, mazot otomatiği kullanarak elle havasını alın.
5-Tam gaz verip marşa basın.
Eğer aküler güçlü ise, marşa basarak da çalıştırılabilir
6-Marşa 20 sn’den uzun, devamlı basmayınız.
Motor güç kaybettiyse:
1-Pervaneye bir
şey dolanıp dolanmadığını kontrol edin. Hemen boşa alın!
2-Motor dairesinin havalanmasını kontrol edin.
3-Enjektörlerden biri ya da birkaçı çalışmıyordur
4-Teknenin altı temiz mi bakınız.
5-Eğer vuruntu varsa, pervane sorunlarını düşünün.
2-Motor dairesinin havalanmasını kontrol edin.
3-Enjektörlerden biri ya da birkaçı çalışmıyordur
4-Teknenin altı temiz mi bakınız.
5-Eğer vuruntu varsa, pervane sorunlarını düşünün.
Egzosttan su atımı kesildiyse:
1-Tekne içinde
su varmı? Kontrol edin. Varsa muhtemel hortum delinmiştir, içeriye egzost gazı
ve suyu doluyordur.
2-Su alımı kesilmiş olabilir. Egzosttan kara duman çıkıyorsa, kuru çalıştığı
için egzost borusu da yanabilir.
3-İmpeller kapağını kontrol et. Sıcaksa impeller çalışmıyordur.
4-Motor suyu alım boruları şeffaf yapılır, bu sayede içindeki akım ve miktarı kabaca gözle görülür ve anlaşılır.

3-İmpeller kapağını kontrol et. Sıcaksa impeller çalışmıyordur.
4-Motor suyu alım boruları şeffaf yapılır, bu sayede içindeki akım ve miktarı kabaca gözle görülür ve anlaşılır.
Deniz suyu pompası damlatıyorsa:
|
2-Yeni başladıysa çok acil değildir. Ancak ihmal edilirse, rulmanlar ve mil zarar görebilir.
3-Damlayan deniz suyudur. Aşağısında zarar verecek, paslanacak bir şey olup olmadığını kontrol edin. Gerekirse bir kap koyun.
4-Mili, impelleri ve keçesiyle/rulmanı sökmek için tezgah gerekebilir.
1-Gaz ve
şanzımanın beraber bulunduğu kollarda hangisi çalışmıyor kontrol et.
(Resim-26b)
2-Eğer ikisi de çalışmıyorsa, sorun koldadır. Sök ve bak.
3-Eğer bir tanesi bozuksa muhtemel tel sıkışmış, ezilmiş veya kopmuş olabilir.
4-Koptuysa tamiri tekne şartlarında mümkün değildir, değişmesi gerekir. Yedeği yoksa gaz telinin motor üstündeki bağlantısına bir ince bağlayıp kullanmak mümkün olabilir. Hatta bir düzenekle bu inceyi kokpite getirmek de olasıdır.
5-Şanzıman için bu şekilde kumanda etmek mümkün değildir. Eğer gaz teli çalışıyorsa onu her iki ucundan sökerek şanzımana alıp, yerini değiştirmek ve gaz koluna ince bağlamak mümkündür.
2-Eğer ikisi de çalışmıyorsa, sorun koldadır. Sök ve bak.
3-Eğer bir tanesi bozuksa muhtemel tel sıkışmış, ezilmiş veya kopmuş olabilir.
4-Koptuysa tamiri tekne şartlarında mümkün değildir, değişmesi gerekir. Yedeği yoksa gaz telinin motor üstündeki bağlantısına bir ince bağlayıp kullanmak mümkün olabilir. Hatta bir düzenekle bu inceyi kokpite getirmek de olasıdır.
5-Şanzıman için bu şekilde kumanda etmek mümkün değildir. Eğer gaz teli çalışıyorsa onu her iki ucundan sökerek şanzımana alıp, yerini değiştirmek ve gaz koluna ince bağlamak mümkündür.
EGZOST DUMANI ve ÖZELLİKLERİ
BEYAZ DUMAN
Beyaz
duman genellikle yanlış yakıttan kaynaklanır. Diğer sebepler, enjektör veya
pompa arızaları veya ayarsızlığına bağlıdır. Düşük olasılıkla kapak contasından
su girmesi söz konusu olabilir.
SİYAH VEYA KOYU DUMAN
Genellikle
pervane veya tekne altının kirli olması veya pervane boyutunun ya da şanzımanın
yanlış seçilmesi sebebiyle motorda aşırı yüklenmenin bulgusudur Bir başka
önemli sebep hava filtresinin tıkalı olması ya da motor odasında yetersiz
havalanma sebebiyle motora az hava gelmesidir. Enjektör veya mazot pompası
ayarlarının bozuk olması ve uygun olmayan yakıt da siyah dumana yol açabilir.
BUHAR
Çok
soğuk havalarda bir miktar su buharı normaldir. Yetersiz deniz soğutma suyu
sebebiyle egzosttan atılan su miktarı da azalacağı için egzost gazları daha da
ısınır.
MAVİ DUMAN
Genelde
yağ fazlası sebebiyle ortaya çıkar. Valf contaları, yatakları arızalı veya
piston ile segmanlarda ciddi aşınmanın işareti olabilir. Bunlar amatör tamirler
ile çözülemez, profesyonel destek gerektirir.
GENEL BULGULAR ve OLASI SEBEPLER
A-Marş motoru
dönmüyor veya yavaş dönüyor: 1, 2, 3
B-Motor çalışmıyor: 4, 5, 6, 7, 8, 9
C-Motor çalışıyor ancak hemen stop ediyor: 6, 7, 8, 9
D-Motor zor çalışıyor: 6, 7, 8, 9
E-Tam devirde istenen hıza ulaşılamıyor: 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 18
F-Motor sıkıştı: 14
G-Motor düzgün çalışmıyor: 6, 7, 8, 9, 13, 14
H-Vuruntu var: 18, 19
I-Çok yakıt tüketiyor: 10, 11, 13, 15, 18
J-Siyah egzost dumanı: 5, 13, 15, 18
K-Mavi veya beyaz duman: 15, 25
L-Düşük yağ basıncı: 16, 17
M-Hararet yapması: 20, 21, 22, 23, 24
N-Şarj etmiyor: 2, 26
B-Motor çalışmıyor: 4, 5, 6, 7, 8, 9
C-Motor çalışıyor ancak hemen stop ediyor: 6, 7, 8, 9
D-Motor zor çalışıyor: 6, 7, 8, 9
E-Tam devirde istenen hıza ulaşılamıyor: 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 18
F-Motor sıkıştı: 14
G-Motor düzgün çalışmıyor: 6, 7, 8, 9, 13, 14
H-Vuruntu var: 18, 19
I-Çok yakıt tüketiyor: 10, 11, 13, 15, 18
J-Siyah egzost dumanı: 5, 13, 15, 18
K-Mavi veya beyaz duman: 15, 25
L-Düşük yağ basıncı: 16, 17
M-Hararet yapması: 20, 21, 22, 23, 24
N-Şarj etmiyor: 2, 26
1-Akü boşalması
2-Gevşek veya bozuk bağlantı kabloları
3-Sigorta atması
4-Stop selenoidi takılmış
5-Isıtma bujileri çalışmıyor, ön ısıtma arızalı
6-Yetersiz mazot
7-Tıkanmış mazot filtresi
8-Yakıt yollarında hava
9-Pislenmiş mazot
10-Gerektiğinden fazla yüklü tekne
11-Tekne altı kirli
12-Gaz kolunda bozukluk
13-Yetersiz hava emişi
14-Hararet yapması
15-Soğuk motor
16-Yağ seviyesi çok düşük
17-Yağ filtresi tıkalı
18-Uygun olmayan pervane
19-Yanlış motor montajı
20-Çok azalmış soğutma suyu
21-Denizsuyu alımında tıkanıklık (vana, filtre, boru)
22-Tatlısu devridaim kayışı gevşek
23-Bozuk impeller
24-Bozuk termostat
25-Çok yüksek yağ seviyesi
26-Alternatör kayışı gevşek
2-Gevşek veya bozuk bağlantı kabloları
3-Sigorta atması
4-Stop selenoidi takılmış
5-Isıtma bujileri çalışmıyor, ön ısıtma arızalı
6-Yetersiz mazot
7-Tıkanmış mazot filtresi
8-Yakıt yollarında hava
9-Pislenmiş mazot
10-Gerektiğinden fazla yüklü tekne
11-Tekne altı kirli
12-Gaz kolunda bozukluk
13-Yetersiz hava emişi
14-Hararet yapması
15-Soğuk motor
16-Yağ seviyesi çok düşük
17-Yağ filtresi tıkalı
18-Uygun olmayan pervane
19-Yanlış motor montajı
20-Çok azalmış soğutma suyu
21-Denizsuyu alımında tıkanıklık (vana, filtre, boru)
22-Tatlısu devridaim kayışı gevşek
23-Bozuk impeller
24-Bozuk termostat
25-Çok yüksek yağ seviyesi
26-Alternatör kayışı gevşek
ALETLER
ve TAKIMLAR
Elini teknenin üstünden çekme!
Teknecilik
diğer birçok hobi ve sportif uğraştan farklı olarak belli oranda mekanik,
elektrik ve malzeme bilgisine sahip olmayı gerektirir. Teknede olası
aksilikler, örneğin arabalardakinden farklı olarak genelde herhangi bir servis
veya tamircinin ulaşabileceği yerlerden uzakta gerçekleştiği için olsa gerek,
basit tamiratların çoğunun tekne sahibi veya kaptanı tarafından onarılması
gelenek halini almıştır.
Takım çalışır
Bu
işler için teknede, yeterli malzeme, iyi bir takım ve bunların nerede ve nasıl
kullanılacağına dair bilgi birikimi olması elzemdir!
Alet
çantasında neler olacağı, yapılacak seyahatin tipine ve süresine, teknenin boyuna ve donanımına ve belki de en
fazla tekne sahibinin bilgi-becerisine göre değişiklik gösterebilir.
Teknesinde
tornavida dahi bulundurmayanlar olduğu gibi, neredeyse küçük bir atölyeye
sığacak alet-edavatı her gittiği yere taşıyan tekneciler de yok değildir!
Söken Takar!
Bir şey nasıl söküldüyse o şekilde takılır. Dolayısıyla
tamiri gereken unsuru eğer siz tamamlamayacaksanız bırakın tamircisi söksün.
TAKIMLAR
GENEL MEKANİK TAKIMLAR
1-Takım çantası
2-Ağır çekiç (1,5 kg)
3-Balta
4-Orta boy çekiç (500 gm)
5-Anahtar seti
Çift ağız-küçük, orta ve büyük set (6 ile 32 arası)
Kombine-küçük, orta ve büyük set (6 ile 32 arası)
6-Küçük lokma seti (alyen seti olması avantaj)
7-Büyük lokma seti
8-Kurbağacık (küçük ve büyük)
9-Buji anahtarı (büyük lokma setinde olabilir)
11-Pense (Resim-No:7)
12-Ayarlı pense (Resim-No:3)
13-Segman pensesi
14-Papağan pense (Resim-No:4 ve 5)
15-Kerpeten
16-Kargaburun (Resim-No:6)
17-Boru anahtarı (1,5 parmak için/Resim-No:2)
18-Tornavida seti (ayarlanabilir uçlar)
19-Ağır hizmet tornavida (yıldız ve düz ağız-40 cm)
20-Şiş tornavida (60 cm-ince uç)
21-Kısa sap tornavida (yıldız ve düz ağız)
22-Saat tornavida seti (Resim-No:17)
23-Eğe (yuvarlak, düz ve üçgen (Resim-No:1)
24-Keski seti (kaliteli malzemeden geniş ve dar keski, nokta, pim/Resim-No:15 )
25-Seyyar mengene (büyük boy-üzeri örslü)
26-İşkence (50 ve 30 cm’lik 2’şer adet)
27-Çektirme (3 kollu küçük Resim-No:14 ve 2 kollu büyük)
28-Ağaç testeresi (Resim-No:12)
29-Demir testeresi (yedek uçları) (Resim-No:11)
30-Maket bıçağı (Resim-No:13)
31-Alyen anahtar seti (uzun kollu ve tepesi topuzlu/Resim-No:10)
32-Kılavuz seti ve değişik uçlar
33-Sentil takımı
34-Levye (büyük-70 cm)
35-Tel fırça (Resim-No:9)
36-Şerit Inch-Metre (Resim-No:16)
37-Gönye
2-Ağır çekiç (1,5 kg)
3-Balta
4-Orta boy çekiç (500 gm)
5-Anahtar seti
Çift ağız-küçük, orta ve büyük set (6 ile 32 arası)
Kombine-küçük, orta ve büyük set (6 ile 32 arası)
6-Küçük lokma seti (alyen seti olması avantaj)
7-Büyük lokma seti
8-Kurbağacık (küçük ve büyük)
9-Buji anahtarı (büyük lokma setinde olabilir)
11-Pense (Resim-No:7)
12-Ayarlı pense (Resim-No:3)
13-Segman pensesi
14-Papağan pense (Resim-No:4 ve 5)
15-Kerpeten
17-Boru anahtarı (1,5 parmak için/Resim-No:2)
18-Tornavida seti (ayarlanabilir uçlar)
19-Ağır hizmet tornavida (yıldız ve düz ağız-40 cm)
20-Şiş tornavida (60 cm-ince uç)
21-Kısa sap tornavida (yıldız ve düz ağız)
22-Saat tornavida seti (Resim-No:17)
23-Eğe (yuvarlak, düz ve üçgen (Resim-No:1)
24-Keski seti (kaliteli malzemeden geniş ve dar keski, nokta, pim/Resim-No:15 )
25-Seyyar mengene (büyük boy-üzeri örslü)
26-İşkence (50 ve 30 cm’lik 2’şer adet)
27-Çektirme (3 kollu küçük Resim-No:14 ve 2 kollu büyük)
28-Ağaç testeresi (Resim-No:12)
29-Demir testeresi (yedek uçları) (Resim-No:11)
30-Maket bıçağı (Resim-No:13)
31-Alyen anahtar seti (uzun kollu ve tepesi topuzlu/Resim-No:10)
32-Kılavuz seti ve değişik uçlar
33-Sentil takımı
34-Levye (büyük-70 cm)
35-Tel fırça (Resim-No:9)
36-Şerit Inch-Metre (Resim-No:16)
37-Gönye
BOYA
1-Çeşitli boy
ve özellikte fırçalar
2-Spatula (Orta ve küçük)
3-Çelik
4-Kürek
5-Üçgen raspa
6-Silikon tabancası (yedek uçlar)
7-Karıştırma çubuğu
8-Rulo (10’luk-kadife ve sünger), kısa ve uzun sapları
9-Çeşitli zımparalar, (40, 80, 120, 200 ve 400 kum yaş ve kuru kağıtlar ile takozlar)
2-Spatula (Orta ve küçük)
3-Çelik
4-Kürek
5-Üçgen raspa
6-Silikon tabancası (yedek uçlar)
7-Karıştırma çubuğu
8-Rulo (10’luk-kadife ve sünger), kısa ve uzun sapları
9-Çeşitli zımparalar, (40, 80, 120, 200 ve 400 kum yaş ve kuru kağıtlar ile takozlar)
MARANGOZ SETİ
1-Iskarpela
(küçük, orta ve büyük)
2-Tokmak
3-El rendesi
4-Keser
5-Ahşap törpüsü
6-Geniş pala el testeresi
7-İşkenceler (orta ve küçük boy)
2-Tokmak
3-El rendesi
4-Keser
5-Ahşap törpüsü
6-Geniş pala el testeresi
7-İşkenceler (orta ve küçük boy)
ELEKTRİK
1-Yan keski
2-Sıkma pensesi
3-Kablo sıyırıcı
4-Pabuç sıkmak için pense veya düzenek
5-Yedek kablo (marin kullanım için kalaylı, tercihen çok damarlı, esnek 2x1,5; 2x2,5 ve 2x4)
6-Yedek sigortalar, röle
7-Yedek ampuller
8-Test lambası
9-Multimetre (ampermetre, voltmetre)
10-Lehim (pastası ve yedeği ile)
11-Amalgam bant
12-Elektrik cırt
13Çeşitli terminaller (yüksük, erkek ve dişi uçlar ve klemens)
2-Sıkma pensesi
3-Kablo sıyırıcı
4-Pabuç sıkmak için pense veya düzenek
5-Yedek kablo (marin kullanım için kalaylı, tercihen çok damarlı, esnek 2x1,5; 2x2,5 ve 2x4)
6-Yedek sigortalar, röle
7-Yedek ampuller
8-Test lambası
9-Multimetre (ampermetre, voltmetre)
10-Lehim (pastası ve yedeği ile)
11-Amalgam bant
12-Elektrik cırt
13Çeşitli terminaller (yüksük, erkek ve dişi uçlar ve klemens)
ARMA
Şekil 28: Soldan itibaren
kaybolmaz pimli, mandar kilidi, civata pimli, alyen başlı, zincir kilidi U,
omega kilit ve yelken kilidi
|
Şekil 29: Çeşitli pabuç, yüksükler
ile sıkma penseleri
|
2-Kerye
3-Radansa
4-Norsmen ve çekirdeği
5-Yumuşak tel (9x19)
6-Sustalı kilit (snap shackle)
7-Bosa kancası
8-Fırdöndü (Tonoz için galvaniz-paslanmaz)
9-Tonoz kilidi
10-Perçin aleti (küçük 4mm ve büyük boy 6,4 mm'e kadar, aluminyum ve paslanmaz perçinler)
11-Tel makası
VİDALAR-CİVATALAR/
KİLİTLER ve YEDEKLER
1-Çivi (çeşitli boyda-20 cm' e kadar galvaniz,
küçüklerde sarı)
2-Saç vidası
3-Ahşap vidası (tam diş-yarım diş)
4-Civatalar
5-Somunlar (teflon, standart, sarı)
6-Saplamalar (cıvata başlı, limbus başlı, mercimek ve havşabaşlı)
7-Trifon
8-Pullar (paslanmaz, bakır)
9-Rondela (standart, yaylı)
10-Set uskur
11-Kopilya (T ve halka)
12-Pimler
13-Kelepçeler (tel kelepçe, vidalı kelepçe, standart kelepçe)
2-Saç vidası
3-Ahşap vidası (tam diş-yarım diş)
4-Civatalar
5-Somunlar (teflon, standart, sarı)
6-Saplamalar (cıvata başlı, limbus başlı, mercimek ve havşabaşlı)
7-Trifon
8-Pullar (paslanmaz, bakır)
9-Rondela (standart, yaylı)
10-Set uskur
11-Kopilya (T ve halka)
12-Pimler
13-Kelepçeler (tel kelepçe, vidalı kelepçe, standart kelepçe)
CİVATA, VİDA ve SOMUNLAR
Cıvata uzunluğu dişin metrik olup olmadığına göre, tam veya yarım diş olup
olmadığına ve uzunluğu ile kalınlığına göre sınıflanır. Cıvata uzunluğu
genelde, kafası dahil edilmeden yapılan ölçüme göredir. Vidalarda genelde
kafaları da dahil edilir.
Buna göre 10’luk M8 bir cıvata, 10 cm uzunluğunda metrik dişi olan, 8 mm kalınlığında bir civatadır. Metrik diş haricinde, imperyal, ince diş, parmak diş, NPT, diş ölçüleri mevcuttur. Bunlar genel mekanik haricinde su tesisatlarında, Amerikan-İngiliz malı ürünlerde kullanılır. İnce dişler sarsıntıya bağlı gevşemesi olası yerlerde tercih edilir. Cıvata ve vidaların gevşememesi için Loctite 243 ve 270 gibi ürünler kullanılabilir.
Cıvata, vida ve somunlar için bir diğer klasifikasyon kullanılan malzeme ile ilgilidir. Marin uygulamalarda, paslanma ve korozyona engel olmak için paslanmaz ürünler tercih edilir. Bunlar da genelde 304 ve 316’dır. Daha az miktarda pirinç kullanılır. Bronz cıvata ve vidalar günümüz pratiğinde hemen hemen hiç kullanılmaz.
Buna göre 10’luk M8 bir cıvata, 10 cm uzunluğunda metrik dişi olan, 8 mm kalınlığında bir civatadır. Metrik diş haricinde, imperyal, ince diş, parmak diş, NPT, diş ölçüleri mevcuttur. Bunlar genel mekanik haricinde su tesisatlarında, Amerikan-İngiliz malı ürünlerde kullanılır. İnce dişler sarsıntıya bağlı gevşemesi olası yerlerde tercih edilir. Cıvata ve vidaların gevşememesi için Loctite 243 ve 270 gibi ürünler kullanılabilir.
Cıvata, vida ve somunlar için bir diğer klasifikasyon kullanılan malzeme ile ilgilidir. Marin uygulamalarda, paslanma ve korozyona engel olmak için paslanmaz ürünler tercih edilir. Bunlar da genelde 304 ve 316’dır. Daha az miktarda pirinç kullanılır. Bronz cıvata ve vidalar günümüz pratiğinde hemen hemen hiç kullanılmaz.
PASLANMAZ ÇELİK
Piyasada
paslanmaz çelik (stainless steel) olarak bulunan malzemeler, deniz ve marin
uygulamalarında yaygın olarak kullanılırlar. Farklı alt tipleri, endüstrinin
farklı alanlarında kullanılır. Tüm diğer çeliklerde olduğu gibi paslanmaz
çeliğin de ana maddesi demirdir (Fe).
Paslanmaz özelliklere sahip olması için en az %13 oranında krom (Cr)
içermelidir. Bunlar 400 serisidir ve çoğunlukla evlerde, mutfaklarda
kullanılır. Krom oranı %18’e çıkartılıp, %8 Nikel (Ni) ile takviye edildiğinde
304 serisi elde edilir. Piyasada 18/8 diye de bilinir. Daha ucuz olduğu için
tercih edilir, elektroliz özelliği vardır. Mıknatıs ile az da olsa çekim
oluşur. Su ile temasta güvenilir ancak deniz suyuna çok dirençli değildir. 304
serisine %3 Molibden (Mo) eklenirse 316 serisi elde edilir. Deniz suyuna
direnci en yüksek paslanmazdır. Diğer muadillere göre oldukça pahalıdır. Hem
304 hem de 316’da karbon miktarı %0,08’dir. Karbon kaynak uygulamalarında,
özellikle kaynak bileşkelerinde kromkarbür oluşumuna yol açacağı için, paslanma
oluşabilir. Bunun önüne geçmek için daha düşük oranda (%0,03) karbon içeren
alaşımlar oluşturulmuştur. Bunlar 316L
(Low Carbon) adıyla bilinirler. Özellikle de kaynak ihtiyacı olan, örneğin su
tankları ve vardavela gibi yerlerde kullanılır.
Vidalar ağaç vidası, saç vidası,

Şekil 30: Solda mercimek başlı
metrik tam diş düz ağız vida, ortada havşa başlı yarım diş ağaç vidası, sağda
mercimek başlı düz ağız yarım diş saç vidası
|
Somunlar
Özellikle sarsıntı ile gevşemesi söz konusu olduğunda, civataların kontra
bir somunla sıkılması uygun olur. Teflon somunlarda bu amaca hizmet eder.
Teflon somunların elle sıkılamayacağı ve bir kere kullanılıp söküldükten sonra
büyük oranda özelliğini kaybedeceği akılda tutulmalıdır. Sarsıntıya bağlı
somunların gevşemesine engel olmak için yaylı veya tel rondela da
kullanılabilir.
TESİSAT
Şekil 31: Çeşitli tip hortumlar
|
a-Şeffaf ve
telli olan, tatlı su ve deniz suyu hortumları.
b-Beyaz renkli veya içini göstermeyen telli pis su hortumları.
c-Sıcak su hortumları.
d-Sulama için hortumlar
e-Mazot dolum hortumları
f-Egzost hortumları.
g-Pis su tankı vidanjör hortumları
ı-Gaz dolaşımı için hortumlar gibi...
b-Beyaz renkli veya içini göstermeyen telli pis su hortumları.
c-Sıcak su hortumları.
d-Sulama için hortumlar
e-Mazot dolum hortumları
f-Egzost hortumları.
g-Pis su tankı vidanjör hortumları
ı-Gaz dolaşımı için hortumlar gibi...
Hortumların
Çapları
Kelepçeler
Teknede istisnasız her zaman paslanmaz
kelepçeler kullanılmalıdır.
Teknede su seviyesinin
altındaki tüm kelepçeler çift olarak kullanılır.
Şekil 32: Hortum kelepçesi olarak
kaliteli paslanmaz ürünler kullanılmalıdır
|
Egzost veya mazot dolum hortumları gibi daha sert malzemeler veya basınç söz konusu olduğunda ağır iş kelepçeleri kullanılır. Ağır iş kelepçelerinin sıkma aralığı standart kelepçelere göre daha az olmakla beraber, bu tür uygulamalarda vazgeçilmezdir.
Büyük yükler söz konusu olduğunda kelepçenin civatasının diş sarabileceği unutulmamalıdır. Bu amaçla ince yağ ile yağlamak gerekebilir.
Bağlantı
Elemanları
Teknede kullanılan bağlantı elemanları ve vanaların sarı (pirinç), paslanmaz, bronz veya plastik gibi deniz suyuna ve korozyona dayanıklı malzemelerden seçilmiş olması gerekmektedir.
Teknede kullanılan bağlantı elemanları ve vanaların sarı (pirinç), paslanmaz, bronz veya plastik gibi deniz suyuna ve korozyona dayanıklı malzemelerden seçilmiş olması gerekmektedir.
Vanalar
Tekne ve deniz ortamında
kullanılması önerilen küresel vanalar bronz veya paslanmazdır. Son dönemde
plastik sanayiinin gelişmesi ile aynı oranda dayanıklı plastik vanalardan
bulmak da mümkündür. Standart üretim küresel vanalar sarı (pirinç) malzemeden
üretilir. İçindeki düzenek sarı malzeme üzeri krom kaplamadır. Eğer uzun süre açık
veya kapalı bırakılırsa korozyona bağlı olarak sıkışma veya kilitlenme
olabilir, sık sık açıp kapatmak uygun olur.
Deniz seviyesinin altındaki vanaların içerden kekamoz tutması sertleşme veya sıkışmanın bir diğer sebebi olabilir.
Deniz seviyesinin altındaki vanaların içerden kekamoz tutması sertleşme veya sıkışmanın bir diğer sebebi olabilir.
Ülkemizde üretilen standart vanalar
pirinçtir. Ancak bundan başka denizsuyu ortamına dayanıklı paslanmaz ve bronz
ürünler temin etmek de mümkündür. Yeni teknoloji plastik vanalar da korozyona
dayanıklıkları sebebiyle, gelecekte daha yaygınlaşacaktır.
Şekil 33: Pis su tankı
çıkışlarında kullanılan 1,5 parmak (38'lik) küresel bronz vana
|
MAKİNELER
Genelde tamiratların çoğu, ancak marina veya sahilden elektrik alındığı
ortamlarda yapıldığı için 220V ile kullanılan aletler büyük kolaylık sağlar.
Ancak tekne ortamında hem bu tür aletlerin kullanımı hem de elektrik sorunu
yaşandığında kullanmak üzere 2kW’lık çanta jeneratör bulundurmak çok yararlı
hatta hayatidir.
1-Matkap (mandrenli-220V,
mandrenin yedeği)
2-Matkap Şarjlı (12V-adaptör ile çakmak prizinden alınabilir, şarjlı tornavida olarak da kullanılabilir)
3-Matkap uçları (freze, kılavuz seti, )
4-Punç seti ve uçları
5-Taş motoru (kafaları, zımparaları, kesme taşları, yüzey taşları)
6-Orbital ve eksantrik zımpara
7-Dekupaj aleti
8-Dremel aleti
9-Sıcak hava tabancası
10-Sıcak silikon tabancası
11-Şaloma
12-İnvertor
2-Matkap Şarjlı (12V-adaptör ile çakmak prizinden alınabilir, şarjlı tornavida olarak da kullanılabilir)
3-Matkap uçları (freze, kılavuz seti, )
4-Punç seti ve uçları
5-Taş motoru (kafaları, zımparaları, kesme taşları, yüzey taşları)
6-Orbital ve eksantrik zımpara
7-Dekupaj aleti
8-Dremel aleti
9-Sıcak hava tabancası
10-Sıcak silikon tabancası
11-Şaloma
12-İnvertor
Gerektiğinden fazla ve uzun gibi görünen bu liste birçok tekne sahibine
başlangıçta korkutucu gelebilir. Ancak bunlar hep yaşanmışlıklar sebebiyle
oluşturulmuş gerekliliklerdir. Birçok tekne sahibi kendi yapamayacağı tamiratın
yedeklerini ve aletlerini teknesinde bulundurmaz. Ancak zor şartlarda tekneye
ulaşan ve söz konusu aletleri kullanabilecek bir usta, birçok sorunu çok
kolaylıkla halledebilir.
KİMYASALLAR
Mazot
Her teknede, mutlaka en az 20 litrelik uygun bir bidon
ile mazot yedek olarak tutulmalıdır. Hem acil durumlarda iş görür, taşıma
kolaylığı sağlar, zorda olan başkalarına yardımı kolaylaştırır ve ayrıca mazot
ihtiyacı duyulduğunda kullanmak amacıyla el altında bulunmasını sağlar.
Piyasada eurodiesel, mazot ve motorin isimleriyle bulunur ancak tipi ve
parasından çok sağlayıcının güvenilirliği daha önemlidir. Deniz ortamında uygun
olmayan yerlerden temin edilmiş, uygun olmayan mazotun tıkadığı veya pislettiği
motor hikayeleri yaygındır. Mazot genel olarak birikmiş motor yağını temizlemek
amaçlı ve içeriğine az miktarda tuz ekleyerek kandil yağı olarak da
kullanılabilir.
Motor Yağı
Şekil 34: farklı ortam sıcaklıklarında
kullanılan farklı motor yağları
Motor manuelinde belirtilen yağı kullanmak gerekir. Piyasada 20-50 ve 15-40
en sık kullanılanlardır. Yukarıdaki tabloda farklı ortam sıcaklıklarında (°C)
kullanılan farklı yağlar gösterilmiştir. 15-40 yağlama özellikleri daha iyi
olmakla beraber daha zor bulunuyor ve biraz daha pahalı.
Şanzuman Yağı
Mazot katkısı-antibakteriyel.
Piyasada Grotamar ismiyle biliniyor. Özellikle kış aylarında, değişen
sıcaklık ile mazot deposu içinde biriken rutubetin ve oluşan bakterinin
üremesine engel olması amacıyla kullanılıyor. 1L mazot için 0,5 veya 1 ml
ekleniyor. Eklemeden sonra tekrar mazot almak uygun olur. Oldukça zehirli ve
toksik. Mazot deposunu kışın dolu tutmak, bu açıdan özellikle önemli!
Antifriz
Tatlı su ile soğutulan motorlarda, sadece donmaya karşı değil aynı zamanda
iyi de bir antikorozif olan antifriz uygulaması çok önemli. Etilen glikol olan
tipi, deniz suyu temasında aluminyumu korumda daha başarılı. Göz ve cilt ile
temasında zararlı olduğu unutulmamalı.
Gres Yağı
Silikonlu olanlar marin kullanımda tercih ediliyor. Katılaşmış gresleri
belli aralıklarla temizlemek gerekebilir. Dar yerlerde vida takarken, bilyeleri
raya yerleştirirken de kullanılabilir. Vinçler için özel üretilmiş gresleri
kullanmak uygun olur.
İnce yağ
Yelken vinçlerinin dişlilerinde kalın bir gres tabakası olması zararlı.

Kontak sprey
Korozyona bağlı olarak çalışmayan elektrik ve elektronik devrelerinde
kullanılır. WD-40’ın da benzer amaca uygun özellikleri vardır.
Pas sökücü
WD-40 standart işlerde rahatlıkla yeterli olabilirken, daha zor işlerde,
özellikle profesyonel uygulamalarda kullanılan daha güçlü formları mevcuttur.
Plastik kaplama-izolasyon spreyi
Ssuyla temas eden yerler için değil ancak rutubeti engeller. Kablo
bağlantılarında veya klemenslerde kullanılmaz. Bu gibi bağlantılar için amalgam
bant tercih edilmelidir. Deniz suyuna dirençli değildir.
Saf Su
Akülerin suyunu tamamlamak için kullanılır. Kirlenmemiş/bulaşmamış yağmur
suyu veya klima suyu kullanıldığı inancı olmakla beraber, esas olarak bu amaca
uygun üretilmiş saf su kullanılması uygundur.
Vazelin
Kauçuktan mamul malzemelerin sertleşmesine engel olmak amacıyla kullanılır.
Kauçuk malzemeyi gresten uzak tut!
Porçöz
İçerdiği nitrik asit sayesinde, içinden deniz suyu geçen tıkanmış borular,
kondanseler, suda beklemiş tonoz halatları ve dingideki kekamozları çözmek için idealdir. Tuvaletlerde uzun süre
bekletilmemesi uygun olur.
Fosforik Asit
Piyasada Neptune’un Iduna adı altında satılan ürünü mevcut. Kimya
üreticilerinden saf olarak da temin edilebilir.
Sulandırarak kullanılmalı, cilt ve göz temasından kaçınılmalıdır. Fiber
ve kromlardaki pas lekelerinde çok etkili.
Boya ve vernik uygulamalarında inceltici olarak kullanıldığı gibi, yüzey
hazırlanmasında, boya ve benzeri ürünlerin temizlenmesinde, yapışkanların
yüzeyden uzaklaştırılmasında kullanılır. Uçucudur, kapağı kapalı muhafaza
edilmelidir.
YAPIŞTIRICILAR ve İZOLASYON
Hem rutubet, hem deniz suyu teması ve hem de UV’ye
maruz kalması açısından değerlendirildiğinde, teknedeki yapıştırma ve izolasyon
uygulamaları oldukça zor ve teknik beceri gerektiren, ancak uygun malzeme
seçimi ve doğru tatbik edilmesiyle doğru sonucun elde edildiği işlerdir. Burada
seçilen malzemenin kadar, yüzeyin hazırlığı, ürünün katalog veya manuelinde
belirtilen özel hususlara dikkat edilmesinin de sonucu belirleyen ana unsurlar
olduğu unutulmamalıdır.
MARİN TUTKAL
Ahşap uygulamalarda kullanılan, yüksek mukavemet gerektirmeyen standart
yapıştırmalar için kullanılan tek komponentli, kolay uygulanan ve muadillerine
göre nispeten hesaplı bir üründür. Ahşabın özelliklerine göre, yapışma
yüzeyleri arasında mesafe olduğunda doldurma özelliği sayesinde daha
verimlidir. Güneşten zamanla etkilenebilir, su ile teması olan yerlerde farklı
ürünler kullanılmalıdır.
BALLY
TANGİT
Daha çok tesisatlarda kullanılması amacıyla üretilmiş, PVC
yapıştırmalarında ideal, oldukça ucuz, tek komponentli bir üründür.
JAPON (Siyanoakrilat)
Piyasada Japon ismiyle rahatlıkla bulunan, ucuz, tek komponentli kuvvetli
bir yapıştırıcı olan siyanoakrilat cam, seramik, sert metal ve benzeri
malzemelerde çok etkili tutunma sağlar. Su ve rutubet direnci çok yüksek,
esneme kapasitesi çok düşüktür. Aktivatorü sayesinde hızla donması
sağlanabilir. Su kıvamında, çok akıcı muadillerine kıyasla Klebond 1500 gibi
daha koyu kıvamı olanlar, bazı yerlerde uygulama kolaylığı sağlar.
EPOKSİ
Şekil 33b: Macun ve sıvı kıvamda çift komponentli
epoksi yapıştırıcılar
|
Sıvı formda ve macun kıvamda olan ürünler mevcuttur. Çift komponentlidir.
Tatbik ve donma için uygun sıcaklık gerekir. Macun kıvamında olan sunfix suyun
altında dahi etkili, tekneciler için acil durumlarda el altında tutulması
gereken bir üründür. Volüm olarak birebir karıştırmalarda, kendi tabancası
kullanılabileceği gibi tek kullanımlık tıbbi plastik enjektörlerden
yararlanılabilir. Donduktan sonra çok kuvvetle tutunur, kolay kolay sökülmez.
Esnek lokalizasyonlarda çatlamalara sebep olabilir. UV’den etkilenir, renk
değişikliğine uğrayabilir. Cilde bulaşmaması için lateks eldiven ile çalışılmalı,
bulaştığı durumlarda kurumadan alkol ile temizlenmelidir.
SİKAFLEX
Poliüretan grubu yapıştırıcı veya dolgu malzemelerinin öncü
markasıdır.
Sikaflex-290 DC: Tek bileşenli, elastomerik güverte
armuz dolgu malzemesi olup, yüksek UV direnci ve mükemmel zımparalanabilirlik
sergiler ve tik güverteler için özel olarak tasarlanmıştır. Siyah.
Sikaflex-292: Tek bileşenli, tiksotropik, yüksek modüllü,
yapısal, poliüretan bazlı bir yapıştırma sistemidir. Zincir plakalarının
güverteden tekneye yataklanması, tekne içi donanımlar ve ayak rayları gibi çok
çeşitli yapıştırma uygulamaları için kullanılır.
Sikaflex-295 UV: Hızlı donan, tek bileşenli, esnek,
yüksek performanslı poliüretan bazlı bir cam ve lumbuz yapıştırma ve
sızdırmazlık maddesidir. Sikaflex®-295 UV her tip organik (PC, PMMA) pencere
camı için uygundur.
LOCTİTE
KLOROFORM
Pleksi ürünlerin yapıştırılmasında kullanılır. Yavaş kür olur. Çok ucucu,
sıvı formdadır. Nefes ile solunmamalıdır.
SIVI CONTA
Kırmızı renkli olanı yüksek ısılarda dahi özelliğini kaybetmez. Çok iyi bir
yapışkan olmamakla beraber çok iyi izolasyon sağlar.
Şekil 35b: Sıvı conta
|
Sıcak silikon olarak kullanılanı, tabanca ile tatbik edilir. Çok güçlü
olmamakla beraber basit kostrüksiyonlarda yapıştırıcı veya tutucu olarak
kullanılabilir. Standart silikon ise marin uygulamalarda izolasyon malzemesi
olarak çok tercih edilmez. Daha dayanıklı ve güvenilir poliüretan mastikler
kullanılır.
BANTLAR
Bantlar,
yapıştırıcılar ve hatta kaynak kullanmanın çaresiz tamirci çözümü olduğunu
düşünen çok iyi ustalarımız var! Atölyesinde diş çekmeyi veya fatura açmayı
bilmeyen çırak sokmayan bu tamircileriniz maalesef her zaman yanımızda
değiller. Denizin ortasında sorunuyla baş başa olan tekneci en çaresiz insanlardan
birisidir!
Elektrik bandı
İzole bant olarak da bilinir, elektrik bağlantılarında kullanıldığı için bu
ismi daha doğrudur. Kırmızı ve siyah renkli olanları bulundurmak (-) ve (+)
kutupları ayrıştırmak için özellikle anlamlıdır.
Amalgam bant
Su ile teması olan yerlerde, sıcaklıkla şekil değiştiren ve sıkılaşan formu
sayesinde, su geçirmez elektrik bağlantıları oluşturmakta kullanılır. Benzer
şekilde dış ortamda da rahatlıkla kullanılır, dış etkenlerden muadil bantlara
göre çok daha az etkilenir, uzun süre dayanır. Beyaz ve siyah renkleri
mevcuttur.
Teflon bant
Su tesisatında karşılıklı dişlilerin sızdırmazlığını sağlamak amacıyla
kullanılır. Eski usul keten de kullanılabilir. Teflon bantı rekor, hortum
bağlantısı veya nipel gibi dişlilerde kullanmak tecrübe ister. Gaz
sızdırmazlığında kullanılan sarı renkli olanları çok daha kaliteli ve
güvenilirdir; ancak aynı oranda
pahalıdır.
Mavi renkli olanları özellikle UV’ye daha dayanıklı olarak üretilmişlerdir.
Boya işlerinde sınır tespitinde veya mukavemet gerektirmeyen basit tespitlerde
kullanılır. Yine de uzun süre güneş altında kalması söz konusuysa 3M veya
Scotch gibi marka olanları tercih edilmelidir.
Bez Bant
Mukavemeti diğerlerine göre daha fazladır. UV’den daha çabuk etkilenir.
Ucuzdur, yapışkanı kötü kalite olduğu için uzun süreli güneş altında
bırakılmamalıdır. Eczanelerde satılan eski yara bantları da aynı işe
yarayabilir.
Ducktape
Yırtması kolay, ucuz ve nispeten dayanıklı üründür. Uzun süre güneş altında
bırakmamak gerekir. Yapışkanı selülozik tinerle temizlenir.
Çift taraflı bant
Basit yapıştırmalar ve geçici çözümler için kullanılmalıdır. Kaliteli
markaların ürünleri tercih edilmelidir. Ucuz muadilleri bir süre sonra kendisini
bırakır.
Velcro bant
Herhangi bir manifaturacıdan temin edilecek velcro şeridi kendi üzerine
diktirerek veya yapıştırarak kısa şeritlerin el altında olması çok işe yarar.
Yelken kumaşı bandı
Tek tarafı yapışkan, farklı kalınlıklarda yelken kumaşından olan bant ve
parçalar acil tamirlerde çok yararlıdır. Yelkenin yırtıldığını fark eder fark
etmez yapılacak basit bir tamir, rüzgarla genişleyecek ve çok masraflara yola
açacak bir tamir ve yelken masrafına engel olur.
YAKIN SEYİR İÇİN YEDEKLER
Günümüzde kıyılarımızda hemen her tür servis ve yedeği temin
etmek artık gayet kolay olmakla beraber, herhangi bir yerde, özellikle de ıssız
koylarda çaresiz kalmamak için bazı yedekleri teknede bulundurmak çok
önemlidir. Tekne sahibinin bu malzemeleri kullanması veya nasıl monte
edileceğini tam olarak bilmemesine rağmen, bir yedeğini bulundurması
gerektiğinde tekneye gelen bir usta veya montajı yapabilecek birisinin
varlığında çok anlam kazanır.
1-Motor manueli
(kullanıcı ve/veya servis manueli)
2-Yağ filtresi
3-Mazot filtresi
4-Mazot separı
5-Kayışlar (varsa triger, V kayışı)
6-İmpeller, impeller rulmanı, keçesi ve contası (2 adet)
7-Radyatör kapağı
8-Motor kulağı
9-Gaz teli
10-Şambriyel
11-Dıştan takma bujisi
2-Yağ filtresi
3-Mazot filtresi
4-Mazot separı
5-Kayışlar (varsa triger, V kayışı)
6-İmpeller, impeller rulmanı, keçesi ve contası (2 adet)
7-Radyatör kapağı
8-Motor kulağı
9-Gaz teli
10-Şambriyel
11-Dıştan takma bujisi
DAHA UZUNSEYAHATLER ve AÇIKDENİZ SEYRİ İÇİN YEDEKLER
Nispeten
daha uzun yol veya açıkdenize çıkacaklar için ise neredeyse teknenin tamamını
içeren bir liste oluşturmak mümkündür! Bu aşağıda sayacaklarımız kısaltılmış
bir listedir.
1-Mazot
otomatiği
2-Termostat
3-Hararet ve yağ basınç müşiri
4-Alternatör konjektörü
5-Marş otomatiği
6-Irgat selenoidi
7-Kapak contası
8-Enjektör veya enjektör takımı (alüminyum pul)
9-Enjektörler için kamçı takımı
10-Tuvalet pompası tamir takımı
11-Bot tamir takımı
12-Pervane, somun, pul ve kopilyası
2-Termostat
3-Hararet ve yağ basınç müşiri
4-Alternatör konjektörü
5-Marş otomatiği
6-Irgat selenoidi
7-Kapak contası
8-Enjektör veya enjektör takımı (alüminyum pul)
9-Enjektörler için kamçı takımı
10-Tuvalet pompası tamir takımı
11-Bot tamir takımı
12-Pervane, somun, pul ve kopilyası
TEKNİK DETAYLAR ve İPUÇLARI
Motorcuya para vermek istemiyorsan yağcıya
vereceksin…
Direğe çıkarken mutlaka uzun pantolon giy.
Yanına, direk kadar uzun bir kılavuz ip ve bir naylon torba al. Aşağıda
unuttuğun bişey olursa, tekrar in-çık yapma, salla torbayı aşağıya...
Direkteyken, aşağıda, güvertede sana bakan
kimse kalmasın. On metreden düşen pense ciddi kafa travması yaratır, tornavida
göz çıkartır.
Tekneler denizde yüzmek için yapılmışlardır,
onu en iyi denizde içinde yaşayarak muhafaza edersin, karada naylona sararak
değil.
Deponu bidondaki yakıtla dolduracaksan, bidonu
yukarıda tutup, iki büklüm yere eğilip ağzınla çekmeye çalışma. Bidonun içine
hava üfle. Özellikle bidon çokça doluysa, yapacağın basınçla hortumdan aşağıya
yakıt gidecektir, böylece sen de benzin ya da mazot yutmamış olursun.
Aluminyum gövdeli direklere cıvata, vida
takarken veya perçin takarken, iki farklı metalin birbiriyle reaksiyona
gireceğini ve çıkartırken zorlanacağını unutma. Bu iş için en güvenilir ürün
Tef-Gel adıyla piyasada bulunan sıvı teflondur. Büyük güçlere maruz kalacak
yerler için özel yapım derlin burçlar üretilebilir. Hiçbiri yoksa antifriz
kullan.
Takım çalışır.
Tutyayı pervane arkasına monte ederken,
civatanın titreşimden çıkmasını engellemek için Loctite 243 (orta dereceli
civata sabitleyici) veya maudilini kullan.
Kelepire
meyletme!
Japon (cyanoacrylat) yapıştırıcıyı kullanırken
dolgu yapması için en iyi ürün, bildiğimiz sofra karbonatıdır. Yoksa ufalanmış
sigara külü de aynı işi görebilir.
Ağır işlerde kullanılan lokma takımları 6
köşeli olması tercih sebebidir. Diğer farklı şekillerde üretilenler kolay takıp
çıkartılırlar ancak sıyrılmaya daha yatkındırlar.
İyi usta atölyesine kurbağcık sokmaz!
Paslanmaz civataları çürütürken kaliteli matkap
ve matkap uçları kullan. Eskimiş matkap uçlarını taş motoru ile uygun açıda
bilemek işi çok kolaylaştırır. Matkabın devri düşük olmalı ve tercihen ucun
yanmaması için parlamayacak bir yağ ile yağlanmalıdır. Bor yağı bu iş için
idealdir, yoksa sprey gres veya WD40'da yararlıdır.
Yağlı ellerle alet kavrama.
Eski motor yağını pompayla çekmeden önce motoru
iyice ısıt.
Yağ filtresi elle sıkılacak kadar sıkılır.
Sıkmak için alet kulanma.
Boya yapmadan önce mutlaka kutunun arkasını
oku.
Sahil kablosunun fişini açmak için kullanılan
iki saplama vidasını, yeniyken paslanmazla değiştir. Mutlaka suyla temas eder,
mutlaka paslanır. Paslanınca da açılmaz meret. İçini açınca hem kurutması, hem
tamiri kolay olur.
Cıvata kutusundaki tek bir paslı vida bile geri
kalan tüm sağlamları çürütür.
Takım çantandakiler paslanmasın diye WD40
sıkabilirsin. Kullanmadan önce üzerindeki yağı almak önemlidir. Elden kayıp
sakatlıklara engel olur.
Motorda çalışıyorken, kutup başını çıkart.
Eğer motorun deniz suyu girişini kapattıysan,
motor panelinde anahtarın (starter) üstüne uyarıcı bir işaret koy.
Güvertede bant kullanacaksan, 1 haftadan uzun
süre kalmasın.
Hırdavatçıdan paslanmaz alırken yanında bir
mıknatıs götür.
Alet çantasındaki eğe ve törpülerin dişleri
aşınmasın istiyorsan gazete kağıdına veya beze sar.
Akü asidine en dayanıklı ürün naylondur. Eğer
aküler bu iş için özel üretilmiş saklama kaplarında değilse, altlarına bir
naylon ser.
Yapıştırmak, bantlamak ve hatta kaynak çaresiz
tamirci çözümleridir!
Açıkdenizde kendi teknesinde mekanik sorunlarla
karşılaşan denizci genellikle çok çaresizdir!
Kauçuktan gresi uzak tut. Sertleşmesin
istiyorsan, vazelin kullanabilirsin.
WD-40 teknecinin ecza deposudur. Hiçbir şey
bilmiyorsan önce onu dene.
Antifriz iyi bir antikoroziftir. Aluminyum blok
motorlarda kırmızı renkli (ethylene glycol) antifriz kullan.
Ölçü aletini kullanamıyorsan, iki ucuna tel
bağlanmış bir ampul elektrik devresini takip etmekte çok işe yarar.
Suyla temas eden kablo eklerinde makaron
yerine, amalgam bant kullan.
REFERANSLAR
1-This Old Boat, Second
Edition: Completely Revised and Expand. Don Casey
2-Boatowner’s Mechanical and Electrical Manuel. Nigel Calder.
3-Teknelerde Bakım ve Onarım. Hüseyin Taylan
4-The Glenan’s Manual of Sailing. 1995
5-Kaptanın Kılavuzu. Yücel Sügen
6-Annapolis Seamanship. John Rousmanierre
7-Complete Book of Anchoring and Mooring. Earl Hinz
8-The Complete Rigger's Apprentice. Brion Toss
9-Self-Sufficient Sailor. Linn and Larry Pardey
10-How Boat Things Work?. Charlie Wing.
11-Offshore Sailing. Bill Seifert
12-Adlard Cole's Heavy Weather Sailing. Peter Bruce
13-Amatör Denizci El Kitabı. Sezar Atmaca
14-Kaptanın Manevra Kılavuzu.
15-The Splicing Handbook. Barbara Merry
16-A'dan Z'ye Denizciik Terimleri Sözlüğü. Orkun Soyer
17-Lingua Franca in the Levant. H&R Kahane, A. Tietze
18-Chapman Piloting & Seamanship. Charles B Husick
19-Ship Handling: Theory and Practice -David J House
20-Encyclopedia of Yachting. Peter Johnson
21-Toubleshooting Marine Diesels. Peter Compton
22-Sailboat Electrics Simplified. Don Casey
21-Volvo MD-22 Kullanıcı Manueli
22-Volvo MD-22 Servis Manueli
23-Volvo D2-55 Kurulum Manueli
24-Volvo D2-55 Kullanıcı Manueli
25-Volvo D2-55 Servis Manueli
26-Yanmar YM-20 Kullanıcı Manueli
27-Perkins M60- Servis Manueli
2-Boatowner’s Mechanical and Electrical Manuel. Nigel Calder.
3-Teknelerde Bakım ve Onarım. Hüseyin Taylan
4-The Glenan’s Manual of Sailing. 1995
5-Kaptanın Kılavuzu. Yücel Sügen
6-Annapolis Seamanship. John Rousmanierre
7-Complete Book of Anchoring and Mooring. Earl Hinz
8-The Complete Rigger's Apprentice. Brion Toss
9-Self-Sufficient Sailor. Linn and Larry Pardey
10-How Boat Things Work?. Charlie Wing.
11-Offshore Sailing. Bill Seifert
12-Adlard Cole's Heavy Weather Sailing. Peter Bruce
13-Amatör Denizci El Kitabı. Sezar Atmaca
14-Kaptanın Manevra Kılavuzu.
15-The Splicing Handbook. Barbara Merry
16-A'dan Z'ye Denizciik Terimleri Sözlüğü. Orkun Soyer
17-Lingua Franca in the Levant. H&R Kahane, A. Tietze
18-Chapman Piloting & Seamanship. Charles B Husick
19-Ship Handling: Theory and Practice -David J House
20-Encyclopedia of Yachting. Peter Johnson
21-Toubleshooting Marine Diesels. Peter Compton
22-Sailboat Electrics Simplified. Don Casey
21-Volvo MD-22 Kullanıcı Manueli
22-Volvo MD-22 Servis Manueli
23-Volvo D2-55 Kurulum Manueli
24-Volvo D2-55 Kullanıcı Manueli
25-Volvo D2-55 Servis Manueli
26-Yanmar YM-20 Kullanıcı Manueli
27-Perkins M60- Servis Manueli
Gerçekten yararlı ve yerine göre hayatta kalmamızı sağlayacak bilgileri derleyip yayınladığınız için teşekkür ederim.
YanıtlaSil