11 Temmuz 2016 Pazartesi

Alonissos-Skopelos

Sabaha karşı başlayan rüzgar ile liman içinde solugan arttı. Esneticilere rağmen gıcırtılar iyice artınca, pijamalarla sahile çıkıp birer koltuk daha aldım. İkinci koltukları  esneticilerin en gergin olduğu aşamada kasılacak şekilde ayarladım. Aslında bu ikinci koltukları, Boğaz'da kışladığımız dönemden kalma tecrübe, farklı vinç veya koç boynuzuna almakta yarar var, ama gecenin o saatinde üşendim doğrusu... Sabah rüzgar azalmıştı. Sorun olmamış.
Sabah ben liman polisine gittim. Makbuzu bir önceden sevimli bir görevli kesmişti zaten, 2,40 Euro. Eletriği geri vermek istedim. Almadılar. Kart bizde kalacakmış. 3,50 Euro'luk bölümünü geri yükledim. Bakalım işimize yarayacak mı?
Ada 10 sene önce geldiğimize göre oldukça gelişmiş. Sanıyorum Skopelos'ta çekimi yapılan Mama Mia filminin bu iki adanın turizmine ciddi katkısı olmuş. Skiathos için aynı şeyi söyleyemeyeceğim, çünkü o zaten 1970'lerden beri hep gelişkin sayılırmış.
Alonissos'ta araba kiralayıp uzun uzun adayı gezmek istemedik. Bunun yerine devam eden lodosu da fırsat bilip tekne ile adanın batısına geçelim diye düşündük.
Bu arada ekibin geri kalanı kahvaltılık için alışverişe gitmişler. Ama liman içinde çok sallandığımız için çıkıp dışarıda yiyelim dedik. Patitiri'nin hemen güneyinde birkaç koy var. Ancak keşif duygumuz ağır bastı. Kuzeye doğru tırmanıyoruz. Ancak adanın batısı haliyle daha dalgalı. Megalo Ammos'a daha önce kara yoluyla gitmiştik.
Biraz güneyinde Ormos Yialia'da kıçtankara olup mola verdik. Kahvaltı sofrası biraz geç kurulmakla beraber  şahane...
Tamer dalışa gitti. Biz botla sahile çıktık. Hemen yamaçta bir rüzgar değirmeni var, çalışır halde.  Anladığım kadarıyla hemen yanındaki evde yaşıyor, sahipleri. Uzaktan bizi görüp selam verdiler...
Öğleden sonra çok da geç olmadan yola koyulup Skopelos'a geçeceğiz. Kanalda rüzgar artınca yelken açtık. Ana limanın olduğu taraf değil ama güneyine dönüyoruz. Salı günü itibarıyla hava kuzeyli sertleyecek gibi.  Stafilos Koyu'nu pas geçtik. Velona Burnu açıklarında olta çırladı. Hemen boşa aldık, Ama kaçırdık... Kesin büyük bir balıktı! ))
Agnontas koyuna girdik, sonrasında yer beğenemeyip LimLimnonari'ye de geçtik. Sahili plaj. Demirde iki tane büyük yelkenli var. Bir tanesi en az 20 yıllık 80 feet bir Swan. Diğeri ise bir Super Maramu. Sanıyorum birbirlerini tanıyorlar. Tekneleri çok beğendik ama koyu beğenmedik. Nispeten gözden uzakta, koyun güney doğusundaki burnun içinde kıçtankara olduk. Neredeyse sadece bize özel bir kumsalımız var. Koyu resmen kapattık.
Kıçtan koltuk alma işlemi biraz uzun sürdü ama sorun yok. Kayalara tel ile bağladım. Oldukça keskinler. Belli ki birkaç gün buralardayız.
Çocuklar hemen kumsala çıktılar. Su pırıl pırıl. Hemen yanımızdan, orman içinden bir yol sanırım şehrin olduğu tarafa doğru devam ediyor. Belki yarın yürüyüş yaparız.
Tamer güneş batışına yakın dalışa gitti. Bu günkü nevalemiz 2 kg'luk bir lahos!
Akşam yemeği teknede, mantı ve spaghetti ))
Gece sohbet koyulaştı, yattık uyuduk...