LOTUS Talimatları

TEKNEYE GELİRKEN

1-Tekneye gelirken, sert tekerlekli bavullar yerine katlanabilir çantaları tercih edin.
2-Yazın yapılan seyahatlerde, kullanılan giyecek tarz ve sayı olarak normal seyahatlerdeki gibidir. (Haftalık bir seyahat için bol tişort, 2-3 adet şort, 2-3 adet pantolon, iç çamaşırı gibi)
3-Ancak yelken seyahatlerinde, en sıcak mevsim dahi olsa bir yağmurluk ve bir polar almayı ihmal etmeyin.
4-Mutlaka mayo!
5-Dış ortamda, gökyüzü altında uyumayı seviyorsanız uyku tulumunuzu yanınızda getirin.
6-Altı beyaz veya açık renk, yumuşak tabanlı bir ayakkabı kullanın.
7-Ayakkabılarınızı, özellikle tanımadığınız birisinin teknesine binerken mutlaka sahilde veya iskelede çıkartın ya da kendisine sorun, izin isteyin.
8-Yaz dönemi için bir adet terlik. Lastik sabolar da aynı işi görebilir
9-Güneşten korunmak için siperlikli bir şapka kullanın. Kasketlerin yelkende görüşü kısıtladığı ve özellikle iner-çıkarken bumbaya kafayı çarpmaya sebebiyet vereceği akılda tutulmalıdır.
10-Parmakları kesik, bu iş için üretilmiş bir yelkenci eldiveni bulundurun.
11-Yelken sırasında halatların, vinçlerin ve benzeri hareketli donanımın künye, kolye gibi takılara veya giysilerin bazı bölümlerine takılması çok tehlikelidir. Yüzüğünüzü çıkartın!
12-Güneş gözlüğünüzün polarize olması, sığlıkları ve su altındaki kayalıkları erken fark etmenizi sağlar.
13-Seyahat kış ise biz 3 kat giyinmeyi öneriyoruz. En alta sentetik, ıslansa bile kolay kuruyabilen sentetik termal içlik. Ortada ince polar veya rüzgar önleyen (windshield) katman ve en üstte –tercihen nefes alabilen kumaştan- bu iş için üretilmiş yelkenci montu.
14-Yelkenci montu kapüşonu, el bileklikleri, fermuarları ve kumaş kalitesiyle standart kullanılan montlardan farklıdır. Eğer hiç yoksa basit bir yağmurluk da aynı işi görür ancak, kalın kış montları hele de kaz tüyü montları tuzlu su aktiviteleri için uygun değildir.
15-Kafaya mutlaka bere, yün eldiven-seyir dışında- ve kalın çorap
16-Yağmur veya sert hava uygulamaları olacaksa, yumuşak tabanlı çizme.
17-Eğer merak varsa dalış için maske, şnorkel ve palet.
18-Yelkenli teknelere genelde dalış takımı ve/veya zıpkın götürülmez, ancak kaptanınıza danışınız.
19-Kendi kişisel bakım malzemeleriniz (diş fırçası, diş macunu, traş bıçağı, sabunu, deodorant)
20-Tekne seyahatlerinde ister özel olsun, ister charter havlu, çarşaf ve nevresim mevcuttur. Kurulanmak için biz genelde peştemalları tercih ediyoruz, kolay kuruyor, saklanması kolay.
21-Yaz için mutlaka güneş kremi (en az 30 Faktörlük)
22-Devamlı kullanıyorsanız numaralı gözlüğünüzün yedeği
23-Kullanılan özel ilaç varsa, (tansiyon, kalp veya şeker için gibi) listeye eklenmelidir

TEKNE TALİMATLARI
1-KAPTANINIZI DİNLEYİN!
2- Mümkün olduğu kadar çok soru sorun. Tekneciliği öğrenmenin en kısa ve kolay yolu budur!
3-ALDIĞINIZI ALDIĞINIZ YERE KOYUN
4-Yelken seyahati bir hobi uğraşı olmakla beraber, ciddi potansiyelleri içinde barındırır. Unutmayın DENİZ ŞAKAYA GELMEZ!
5-Güvertede ayakkabısız dolaşmayın.
6-Tekne kullanımı ile ilgili bir değişiklik yaptığınızda (elektrik panosunda bir butonu açmak-kapamak, şalteri indirmek gibi) mutlaka kaptanı ya da bir arkadaşınızı bilgilendirin.
7-İŞİNİZ BİTTİĞİNDE KAPATIN.
8-Lüzumsuzsa söndürün!
9-Seyirde de, demirde de tekneyi neta ediniz. Etrafta başıboş bırakılmış herşeyin yelken seyrinde uçuşmaya başlayacağını unutmayın.
10-Seyre çıkmadan kapıları kapatın. Açıksa kapı arkası kilitleri ile sabitleyin. Çekmeceleri kilitleyin. Mutfak dolaplarını kapatın. Tezgahın üstündekileri yerleştirin, ortada kalanları evyeye koyun. Fırının kilidini açın, özellikle üstünde bir şey varsa sallanmasına müsaade edin.
11-Yanaşmalarda ve çarpışmalarda, EL-AYAK YOKTUR! Usturmaça vardır
12-Bir yelkenli tekneden seyir halinde düşmek TEHLİKELİ ve YASAKTIR!

TEKNEDE ÇÖP ve ATIKLAR
1-Teknede çöp üretimini asgaride tutmak için biz plastik pet şişeleri küçültüyor ve kapaklarıyla vakumluyoruz, kola ve bira gibi kutu şişeleri sıkıştırıyoruz.
2-Deterjan kullanımını azaltmanın en pratik yolu, kağıt havlu ile ağır yağ ve yemek kalıntılarını sıyırıp katı çöpe atmaktır.
3-Tekneden hiç bir çöp denize atılmaz, sintine basılmaz. Pis su tankları ancak açık denizde seyir halindeyken basılır. Plastik, sentetik, yağ ve petrol ürünleri, deterjanlar ve piller doğaya en az saygısı olan ürünlerdir. Saklayın ve yanaştığınız liman ve marinalarda usulünce imha edilmelerini sağlayın.
4-Hangi ürünün doğada kısa sürede kaybolduğunu ve etrafına zarar verip-vermediğini anlamak için ıssız bir koyun kumsalını temizleyin! Bunun daha sıkıcı ama detaylı yolu, MARPOL bildirgelerini okumaktır...


ALIŞVERİŞ ve MUTFAK DÜZENİ

1-Teknede mutfak işlerine meraklı olanlar varsa alışverişi ve alınanların tekneye yerleştirmesini bu kişinin planlaması çok yararlıdır.
2-Büyük merkezlerden çıkılıyorsa, tekneye yakın marina veya bakkallardansa büyük marketleri tercih etmek çok daha hesaplı olur.
3-Alışveriş torbalarını atmayıp, seyahat esnasında çöp torbası olarak kullanabilirsiniz.
4-Bunların haricinde büyük boy battal çöp torbaları, uzun süre bir merkeze uğranmayacak durumlarda çok yararlıdır. Bu tür geçişlerde, biz çöpleri arkamızdan çektiğimiz botta taşıyoruz.
5-Su, ekmek, konserve ve makarnanın fazlası olmaz! Bira da bu listede hemen takip eden ürün oluyor genelde. Hesapladığınızdan fazla alın!
6-Ürünleri soğuk olarak almak ve buzdolabını baştan dolu tutmak ısı dolayısıyla elektrik tasarrufu sağlar.
7-Bu işlerden anlayan ve hevesli bir ekip varsa, teorik olarak teknede yapılmayacak yemek yoktur. Ancak tüm yemekler için bir iskeleye yanaşıp karada yemek de mümkündür.
8-Genelde sabah kahvaltılarını teknede yapmak keyifli olur.
9-Çay için biz demlik poşetleri tercih ediyoruz.
10-Kabuklu kuruyemişler rüzgarın devamlı estiği bir yelkenli teknede en az sevimli ürünlerdendir. Çekirdek ve tuzlu fıstık yerine badem ile fındık gibi kabuksuz ürünleri tercih ediniz.
11-Bulunabilirse buz. Küçük buzlar içilebilir sudan üretilir, ancak uzun süre dayanmaz. Bunun yerine kalıp buz çok daha uzun süre dayanıyor ve ısı konservasyonu sağlıyor.
12-Kağıt havlu, tuvalet kağıdı, küçük bulaşık deterjanı.
13-Bulaşıkları-kullanma suyu genelde tüm yelkenli teknelerde kısıtlı olduğundan-deniz suyu ile yıkayıp, normal su ile duruluyoruz.

Denizde yüzenlerin olduğu koylarda bulaşık kesinlikle YIKANMAZ.
14-Tekne fırın ve ocakları elektrikli değildir. Gaz ile çalışır. Genelde çoğu piyasada bulunan marka piknik tüpü ile dolmakla beraber uzun bir seyre çıkılacaksa, yedek tüp olup olmadığı, nerelerde bulunabileceği araştırılmalıdır. Kaliteli bu amaca yönelik üretilmiş tekne fırın-ocakları rüzgardan alevi söndüğünde kendiliğinden gaz akışını keser. Bazı tiplerde elektrik sistemine bağlıdır.

TUVALET ve BANYO KULLANIMI
1-Tuvaletler genelde pis su tankına bağlı olup, denize direkt boşalmazlar.
2-Pis su tankı açık denizde seyir halindeyken aktif (yani pompa veya maseratörle) veya pasif (yani vanasını açarak) boşaltılır. (Resim-155b)
3-Eğer bir koyda yüzme molası verdiyseniz, tuvalete gitmeden pis su tankı vanasının kapalı olduğunu teyit ediniz.
4-Tuvaletler manuel veya elektrikli olabilir. Denizden çektikleri suyu bir boru vasıtasıyla pis su tankına yollarlar.
5- Boruda pis su kalmaması ve koku yapmaması için manuel olanlarda, su ile 15-20 kez pompaladıktan sonra butonu kuru olan tarafa getiriniz.
6-TUVALETE KATI HİÇBİR ŞEY ATMAYINIZ! Kağıt havlu, selpak mendil veya tuvalet kağıdı ama özellikle kolonyalı mendil veya bez parçaları sistemin tıkanıklığına sebep olur. Temizlenmesi ve tamiri sevimsiz pis bir iştir.
7-Yatçılık kibar bir disiplindir, LÜTFEN OTURARAK İŞEYİNİZ!

SU TESİSATI
1-Tekne içinde bulunan tatlı su depoları kullanma suyu içindir. Marinalar veya su alınabilecek iskelelerde depoları doldurmak mümkündür. Doldurma kapakları genelde güvertedir, mazot tankı girişi ile karıştırmamak gerekir!
2-Depoların doluluk durumu elektrik panosu üzerindeki göstergeden takip edilebilir.
3-Depolardaki tatlı su bir hidrofor ile sisteme, yani musluk olan tuvaletlere, duşlara ve mutfağa pompalanır. Hidrofor 12V ile çalışır.
4-Bazı teknelerde bir su ısıtıcısı da kullanılabilir. Su ısıtıcıları çoğunlukla hem motordan hem de motorun çalışmadığı dönemlerde 12V elektrikle çalışırlar.
5-Teknede kullanma suyu, şehir hayatında alışık olduğumuz standartların altındadır. Mümkün olduğu kadar tasarruf ediniz!
6-Yelkenli teknelerde bundan başka deniz suyu ayak pompaları da kullanılır. Bunlar kullanılırken çekilen deniz suyunun temiz olmasına dikkat etmek gerekir, limanlarda marina içinde ve suyun temiz olmadığı yerlerde kullanmamak gerekir.


Mutfakta bulaşığın kabasını denizden su çekerek temizledikten sonra sadece kullanma suyu ile son durulama yapmak ciddi su tasarrufu sağlar.
7-Suyu idare etmenin pratik bir diğer yolu da teknede plastik çatal-bıçak ve bardak kullanmaktır. Bu sayede hem sevimsiz bulaşık yıkama derdinden kurtulmuş olunur hem de su tasarrufu maksimumda tutulur.
8-Ancak yeme içme sanatı söz konusu olduğunda birçok kişi bu tür servisleri benimsemez, içkisini cam bardaktan içmeyi tercih eder.
9-Teknede cam bardak, servis malzemesi kullanılacaksa da mümkün mertebe kalın kenarlı camlar tercih edilir. Kırılan bir cam bardak teknede ciddi sorunlara yol açabilir.


TEKNE ELEKTRİĞİ
1-Yelkenli tekneler enerjilerini 12V ile çalışan akülerden alırlar.
Hergün en az 1 kez voltajı kontrol edin. 12V'un altına düşmesine izin vermeyin
2-Dizel motorlar üzerlerindeki alternatör ile aynı kara taşıtlarındaki gibi, çalışıyorlarken akü gruplarını şarj ederler.
3-Tekne içinde buzdolabı, aydınlatma, elektronik aletler, seyir fenerleri ve otopilot da 12 V elektrik kullanır. Bu kullanım sırasında motor aküsünün de şarjını tamamen bitirmemesi için bir grup daha oluşturulmuştur. Buna tenvirat grubu denir. (Tablo-12)


4-Gruplar birbirinden both şalter veya benzeri bir sigorta paneli kullanılarak ayrılabilir. Bu sayede denizde elektriksiz kalınmaya engel olunur. (Resim-197)


Eğer servis tabir edilen diğer tüm kullanımları besleyen akü grubu tükenirse dahi, şalteri motor grubuna alarak motoru çalıştırmak mümkün olur.
5- Akülerin durumunu (voltmetre), ne kadar enerji çekildiği (ampermetre), ne büyüklükte şarj edildiği (dc amp şarjı) gibi değerler ile mevcut elektrik düzeni ve kapasite elektrik panosundan takip edilir.
6-220V genelde sadece iskelelere veya marinalara yanaşıldığında temin edilir.
7-Sahilden alınan 220V elektrik redresör denilen bir aletle aküleri de şarj eder.
7-Bunun haricinde 220V ile çalışan aletler (laptop ve/veya cep telefonu şarjı, oyunlar) invertör ile çalıştırılabilir. Invertor akülerdeki 12V’u tekrar 220V’a çevirir.
8-İnvertör çalıştırmak yerine teknede çakmak prizli cep telefonu ve IPod vb. şarjları yanınızda bulundurmak çok avantajlıdır.

MOTOR

1-Günde 1 kez motor kapağını açıp, yağını ve suyunu kontrol et. Kayışı gergin mi bak? Etrafta yağ, su var mı? Varsa nereden geliyor?  
2-Gaz kolunun boş konumda olduğunu kontrol et.
3-Paneldeki göstergelere elektrik gelmesini sağlayan butonu/anahtarı aç. 5-10 sn sonra alarm öter.
4-Motoru çalışır. Eğer çalışmadıysa 20 sn’den fazla marşa basma.
5-Egzosttan su atımını kontrol et.
6-Çalıştırır çalıştırmaz vitese geçirip, motora yol verme.
7-Motor çalışırken anahtarı çıkartma, motor panelini off 
 konuma getirme. 
8-Kapatırken tersini yapıyorsun. Gri kutuda sağ alttaki butona uzun bas. 
9-Motor tam devrinin %65-75 aralığında kullan. 
Çok uzun süre tam devir veya rölantide çalıştırmayın.