11 Şubat 2016 Perşembe

Tamiratlar

Kışın ortasında yine bir Okluk seyahati...
ve soğuk esen kuzeyli rüzgarın ama içimizi ısıtan güneşin altında ufak tefek tamirler

1-Asıl proje elektronikler. Raymarine servisinden gelen Osman ve yardımcısı ile kısa sürede hemen hepsini çözdük. Lotus'un yazın kendi taktığımız elektroniklerinde sorunlar hiç bitmemişti. Geçtiğimiz ay direğe çıkarak taktığımız yeni rüzgar müşirine rağmen çalışmayınca artık iyice moralim bozulmuştu. Rüzgar gülünde ve direk içindeki kabloda sorun yokmuş. Bu sevindirici haber. Eki yeniledik ITC'ye giren uçları kontrol ettik, rüzgar çalıştı. Derinlik zaten çalışıyor. Ama hızda sorun var. Teknenin parakete hızı olmayınca True (Gerçek) ve Apparent (Zahiri) rüzgarları monitorde göstermek mümkün değil. Bana göre çok elzem birşey değil ama birçok arkadaşımız olmuşken tam olsun diyorlar, haklılar ))
Sorun müşirdeymiş, kablosunu sintineden uzakta keserek ölçtük. Sanırım yeni müşire ihtiyacımız var. Aslında yeni pakette Raymarine yeni müşir vermişti ancak eski olandan farklı olarak aynı kovana yerleştirmek mümkün değil. Üstelik bu muşirde hem hız hem derinlik hem de su sıcaklığı aynı cihaz üzerinde. Dolayısıyla 8 tane kablo var. Yeni yapılan teknelerde tekrar tekrar tekneyi delmeye engel olmak amaçlı yapılmış, bence de çok anlamlı. Ama bizim tekne yeni yapılan bir tekne değil. )))
Eğer tekneyi karaya alacak olsam, eski hız müşirini söker, kovanını çıkartır (yenisinin kovanı da farklı, ama allahtan dış çapları aynı imiş) tekneyi delmeden aynı deliği kullanarak hem hızı hem de derinliği bağlardım.
Sadece derinliği gösteren eski müşir ve kovanı da yedek tutardım.
Doğrusu bence teknenin hız paraketesi çok elzem değil, GPS'ten de hızı görmek mümkün.
Ama derinlik şart.

2-Otopilotun  pusula kalibrasyonunu yaptık. Miyar pusulası ile olan farkı sıfırladık. Harita masasının yanına ST70 monte ettik. İçeride iken de teknenin süratini ve rüzgarı görmek mümkün olacak. E80 ile bunu bağlayarak seatalk sisteme otopilotu bağlamak mümkün olacak. Bunun için Seatalk2-Seatalk NG dönüştürücü bir kabloya ihtiyaç var. Bunlar windwane kullanmak açısından çok yararlı. Keza waypoint kullanarak seyir yapmayı da sağlayacak ancak bu sonuncusu benim uygulanmasını tasvip etmediğim tipte birşey. Dümenciyi veya navigatörü tembelleştiriyor, sık sık dışarı çıkarak yapılması gereken kontrolleri azaltıyor.

3-Geçen sefer taktığımız tik tutamak ve oturakları tik yağı ile yağladık. Kokpitte altındaki yapışkanın azaldığı tik kaplamaları yapıştırdık. Bir kısmını zımparaladık, yaza kadar hepsini zımaralayıp yağlamak gündemde.

4-Can salını ve hidrostatik kilidini yerine taktık. Açılıp kapanan pleksi kapıya değen saplama civataların uçlarını törpüledik.

5-Pasarellayı güverteye sabitleyen düzeneği dizayn ettik, paslanmaz parçalar ile kolaylıkla yerine takılıp çıkartılan bir hale getirdik. Pasarellanın portatif olmasını, gerektiğinde kaldırılıp güverteye alınmasını tercih ediyoruz, bu yüzden üzerinde herhangi bir metal olmasını istemiyoruz.

6-Deviasyon cetveli çıkarttık. Sonuçlar şaşırtıcı! ))

7-Teknedeki tüm kapı ve çekmece menteşe, kulp ve mekanizmaları yağladım.

8- Balançinayı değiştirdim. Çımasına kasa dikişi yaptım.

9-Özellikle direkteki vinç kötü durumdaydı, o ve kemeredeki 3 vinci sökerek bakımlarını yaptık. Vinç gresi ve ince yağ ile yağladık.

10-Direk tepesindeki demir fenerini değiştirdik, Erol Ağabey sağolsun.

11-70 metrelik 18 mm polietilen 3 kolluyu, kaya Halat'tan aldığım plastik tambura sardım. Yerine tam oturdu, depolama kolaylığının yanı sıra gerektiğinde kokpite alarak açma ve toplama ameliyesini çok kolaylaştıracak.

12-Bu arada bayrak gönderimiz kırıldı, elimizdeki imkanlarla tekrar onardık. Sanırım daha sağlam oldu. )))

13-220V ile çalışan bir nem alıcı aldık. Trotec marka, en küçüğünden. Oldukça başarılı

14-Webasto'nun hortumları ve yerini değiştirdik. Susturucu taktık. Sağolsun Rıza.

Şimdi listede şunlar var;
a-Botun tüplerine örtü yaptırmak
b-Kokpit tiklerine zımpara ve bakım
c-Belki aküleri değiştirmek
d-3. bir güneş paneli.
e-Buzdolaplarının sistemlerini değiştirmek.
f-Belki spray hood
g-Giriş ve merdiveni zımparalayıp verniğini yenileyeceğiz.
h-Bu sene su depolarını söküp sökmemekte kararsızım.
ı-Mazot deposu kapağını açıp içini temizleyeceğim.

... yani teknede işler bitmiyor malum )))